Prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli w drugim los.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Euler41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 2 maja 2018, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 4 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli w drugim los.

Post autor: Euler41 »

W urnie znajduje się \(\displaystyle{ 12}\) kul białych i \(\displaystyle{ 6}\) kul czarnych. Losujemy dwie kule bez zwracania, jedną po drugiej. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej w drugim losowaniu, pod warunkiem wylosowania kuli białej w pierwszym losowaniu.

Moja próba rozwiązania:
\(\displaystyle{ A}\) - Wylosowano czarną kulę w drugim losowaniu
\(\displaystyle{ B}\) - Wylosowano białą kulę w pierwszym losowaniu

\(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{P(A \cap B)}{p(B)}}\)

\(\displaystyle{ P(B) = \frac{12}{18} = \frac{2}{3} \\
P(A \cap B) = \frac{6}{17} \cdot \frac{2}{3}}\)


\(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{6}{17}}\)

Dobrze zrobiłem?
Ostatnio zmieniony 9 cze 2018, o 19:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli w drugim los

Post autor: piasek101 »

Tak.

Mogłeś od razu odłożyć białą i wykonać tylko losowanie czarnej z 17tu.
ODPOWIEDZ