Załóżmy, że wektor losowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Załóżmy, że wektor losowy

Post autor: max123321 »

Załóżmy, że wektor losowy \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma gęstość
\(\displaystyle{ g(x,y)= \begin{cases} Ce^{-y} \text{ dla } x<y^2,x,y>0\\ 0 \text {w przeciwnym przypadku} \end{cases}}\). Oblicz stałą \(\displaystyle{ C}\) oraz rozkłady brzegowe \(\displaystyle{ X,Y}\).

No to jak rozumiem mam wyznaczyć: \(\displaystyle{ \int_{0}^{\infty} \int_{0}^{y^2}Ce^{-y} \mbox{d}y+ \int_{}^{} \int_{}^{} 0=1}\) z tego \(\displaystyle{ C}\) to mi wyszło, że \(\displaystyle{ C=1/2}\). Dobrze? A jak te rozkłady brzegowe?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Załóżmy, że wektor losowy

Post autor: Tmkk »

Tak, dobrze. Gęstość \(\displaystyle{ X}\) wyznaczysz ze wzoru \(\displaystyle{ f_X(x) = \int_{\mathbb{R}} g(x,y) dy}\). Analogicznie z gęstością \(\displaystyle{ Y}\).
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Załóżmy, że wektor losowy

Post autor: max123321 »

A jakie będą granice całkowania?
ODPOWIEDZ