Witam mam problem z zadaniem o treści:
Objętość 1 beczki piwa wynosi średnio 25 litrów i ma rozkład normalny o
wariancji 0,16 [\(\displaystyle{ 1^2}\)].
a) Jaki procent beczek, będzie miał objętość mniejszą od 24 [l]?
Wydaje mi się że rozumiem o co tu chodzi ale gdy dochodze do podstawienia wartości z tablic statystycznych wartość przekracza zakres...
Jak wykonuje to zadanie:
Średnia = wartość oczekiwana = u = 25l
Wariancja = \(\displaystyle{ b^2}\) = 0.16
b = 0.4
X~N(25,0.4)
\(\displaystyle{ P(X<24)=P(X le 23 ) =standaryzacja=1-P( frac{x-25}{0,4}le frac{23-25}{0.4} = 1-P(Z le -5) =}\)
no i teraz mam problem bo wartości 5 nie ma w tablicy statystycznej
images/abrasax/rozklad_normalny.gif
gdzie popełniam kod
Rozkad standardowy normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 8 paź 2015, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Rozkad standardowy normalny
\(\displaystyle{ X \sim N( 25; 0,4).}\)
\(\displaystyle{ Pr(X < 24) = Pr \left( Z < \frac{24-25}{0,4}\right) = Pr ( Z < -2,5) = 1 - \phi (2,5) \approx 6\cdot 10^{-3}.}\)
Program R
\(\displaystyle{ Pr(X < 24) = Pr \left( Z < \frac{24-25}{0,4}\right) = Pr ( Z < -2,5) = 1 - \phi (2,5) \approx 6\cdot 10^{-3}.}\)
Program R
Kod: Zaznacz cały
> P = 1 - pnorm(2.5)
> P
[1] 0.006209665