Z odcinka

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Z odcinka

Post autor: max123321 »

Z odcinka \(\displaystyle{ \left[ 0,2\right]}\) losujemy na chybił trafił i niezależnie od wsiebie dwa punkty, które dzielą ten odcinek na trzy części. Znajdź rozkład długości środkowego odcinka (nie zawierającego punktów \(\displaystyle{ 0,2}\)). Jeśli rozkład ten ma gęstość- znajdź ją.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Z odcinka

Post autor: leg14 »

Masz dwie niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X,Y}\). Szukasz rozkładu \(\displaystyle{ |X-Y|}\).
STrategia:
wyznacz rozkład \(\displaystyle{ X,Y}\) (mają ten sam).
Wyznacz rozkład \(\displaystyle{ (X,Y)}\)
Wyznacz rozkład \(\displaystyle{ X-Y}\) (splot)
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Z odcinka

Post autor: max123321 »

A jak się wyznacza w ogóle rozkład? Co to jest rozkład \(\displaystyle{ X}\)? Dystrybuantę \(\displaystyle{ X}\) chyba umiem wyznaczyć:

\(\displaystyle{ D\left( x\right)=\begin{cases} 0 &\text{ dla } x<0\\ x &\text{ dla } x \in [0,1]\\ 1 &\text{ dla } x>1\end{cases}}\).
Ostatnio zmieniony 19 maja 2018, o 22:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Re: Z odcinka

Post autor: squared »

Moim zdaniem \(\displaystyle{ X\sim U(0,2)}\) oraz \(\displaystyle{ Y\sim U(0,2)}\), ponieważ wybór liczby z tego przedziału jest jednakowo prawdopodobny. A teraz Twoim zdaniem jest wyznaczyć rozkład \(\displaystyle{ |X-Y|}\)
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Z odcinka

Post autor: max123321 »

A co znaczy \(\displaystyle{ X\sim U(0,2)}\)?
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Re: Z odcinka

Post autor: NogaWeza »

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_distribution_%28continuous%29
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Z odcinka

Post autor: max123321 »

Aha no dobra, czyli, że \(\displaystyle{ X\sim U(0,2)}\) oznacza, że \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ U(0,2)}\). A co to jest \(\displaystyle{ U(0,2)}\)?
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Re: Z odcinka

Post autor: NogaWeza »

Przeczytales to co wyslalem? Wiesz co to jest rozklad?
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Z odcinka

Post autor: max123321 »

Generalnie wolę strony po polsku. No rozkład to jest jakaś funkcja, która zmiennym losowym przyporządkowuje prawdopodobieństwa.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Re: Z odcinka

Post autor: squared »

Możesz zawsze sobie przełaczyć na wersję polską...

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_jednostajny_ci%C4%85g%C5%82y



No i dobra, mamy zmienną losową X,Y. I co dalej zrobiłeś z zadaniem?
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Z odcinka

Post autor: max123321 »

Aha no dobra. To z tego by wynikało, że \(\displaystyle{ P(k \le X \le l)= \frac{l-k}{2}}\) tak?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Z odcinka

Post autor: leg14 »

No rozkład to jest jakaś funkcja, która zmiennym losowym przyporządkowuje prawdopodobieństwa.
Nie.
Aha no dobra. To z tego by wynikało, że \(\displaystyle{ P(k \le X \le l)= \frac{l-k}{2}}\) tak?
A podstaw sobie \(\displaystyle{ l =1000, k=0}\). Coś duże to prawdopodobieństwo.

Poczytaj trochę dokładniej o różnicy między rozkładem, gęstością rozkładu, dystrybuantą rozkładu,zmienną losową.
Polecam jakubowskiego,Sztencla
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Z odcinka

Post autor: max123321 »

To jaki będzie ten rozkład \(\displaystyle{ X}\)?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Z odcinka

Post autor: leg14 »

Rozkład \(\displaystyle{ U(a,b)}\) jest dany gęstością \(\displaystyle{ 1_{x \in [a,b]} \frac{1}{b-a}}\)
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Z odcinka

Post autor: max123321 »

Ta jedynka to jest funkcja charakterystyczna? Czyli jedynka na \(\displaystyle{ \left( a,b\right)}\) poza tym zero? Czyli \(\displaystyle{ 1_{x \in [a,b]} \frac{1}{2}}\)?
ODPOWIEDZ