Rozkład wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zajaczek1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 24 mar 2018, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: zajaczek1234 »

Pomocy!
W wyniku eksperymentu pewna populacja została pozbawiona zdolności rozmnażania.
Wiadomo, że czas życia każdego przedstawiciela tej populacji jest zmienną losową o rozkładzie wykładniczym o średniej \(\displaystyle{ 30\:\text{dni}}\). Po ilu dniach od eksperymentu liczebność tej populacji spadnie o połowę?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2018, o 16:16 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: W tekście stałe liczbowe o charakterze matematycznym lub fizycznym (zwłaszcza z jednostkami) również koduj w LaTeXu. Tytuł tematu rozpoczynaj od wielkiej litery.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{t} \frac{1}{30}e^{-\frac{1}{30}\tau } d\tau = \frac{1}{2}.}\)

\(\displaystyle{ t = ...}\)
ODPOWIEDZ