Hej, obliczyłem, że w danym zbiorze 100 000 przypadków występuje 30 000 jedynek i 70 000 zer, czyli 30 % szans na jedynkę.
Niestety nie mam pojęcia jak obliczyć prawdopodobieństwo wystąpienia np. 15 razy z rzędu zer.
Proszę o pomoc.
Prawdopodobieństwo wystąpienia tego samego zdarzenia z rzędu
-
- Użytkownik
- Posty: 507
- Rejestracja: 24 sty 2014, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Podziękował: 382 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Prawdopodobieństwo wystąpienia tego samego zdarzenia z r
Losowanie ze zwracaniem
\(\displaystyle{ p =\left(\frac{7}{10}\right)^{15}\cdot \left(\frac{3}{10}\right)^{100000-15}.}\)
\(\displaystyle{ p =\left(\frac{7}{10}\right)^{15}\cdot \left(\frac{3}{10}\right)^{100000-15}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 507
- Rejestracja: 24 sty 2014, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KRK
- Podziękował: 382 razy
Prawdopodobieństwo wystąpienia tego samego zdarzenia z rzędu
a jest sposób wyliczenia na zbiorze nieskończonym ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 maja 2018, o 02:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Re: Prawdopodobieństwo wystąpienia tego samego zdarzenia z r
Witam, nie będę zaśmiecał forum nowym tematem Moje pytanie zadam tutaj, mam nadzieję, że to nikomu nie będzie przeszkadzało i znajdzie się dobra duszyczka która pomoże i zapewne nie sprawi jej to większego problemu.
Chciałbym dowiedzieć się jakie jest prawdopodobieństwo niewystąpienia ani razu w 12 kolejnych próbach zdarzenia, na które jest 25% szans na próbę. Bo teoretycznie powinno wystąpić 3 razy (25% z 12).
Z góry już mówię: dziękuję!
Chciałbym dowiedzieć się jakie jest prawdopodobieństwo niewystąpienia ani razu w 12 kolejnych próbach zdarzenia, na które jest 25% szans na próbę. Bo teoretycznie powinno wystąpić 3 razy (25% z 12).
Z góry już mówię: dziękuję!
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Prawdopodobieństwo wystąpienia tego samego zdarzenia z rzędu
Takie prawdopodobieństwo jest równe \(\displaystyle{ \left(\frac{3}{4}\right)^{12}}\). Można skorzystać tu ze schematu Bernoulliego na przykład lub własności zdarzeń niezależnych.