Rozkład wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Mlody Banach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 22 lis 2016, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: Mlody Banach »

\(\displaystyle{ X}\) ma rozkład wykładniczy o parametrze \(\displaystyle{ \alpha}\). Znaleźć rozkład \(\displaystyle{ Y=1/X}\).

-- 25 kwi 2018, o 16:50 --

W rozwiązaniu jest \(\displaystyle{ \alpha \cdot \exp \left( \frac{- \alpha }{y} \right) \cdot \frac{1}{y ^{2} } 1 _{ \left( 0,+ \infty \right) }}\) a mi wychodzi \(\displaystyle{ \alpha \cdot \exp \left( \frac{- \alpha }{y} \right) \cdot \frac{1}{y ^{2} } 1 _{ \left( 0,+ \infty \right) } + \alpha \cdot \exp \left( \frac{- \alpha }{y} \right) \cdot \frac{1}{y ^{2} } 1 _{ \left( - \infty,0 \right) }}\)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2018, o 20:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
NogaWeza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1481
Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 147 razy
Pomógł: 300 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: NogaWeza »

A pokaż jak dokładnie robiłeś.
ODPOWIEDZ