Witam mam problem z zadaniem, jego treść:
Wiadomo, że \(\displaystyle{ 96\%}\) produkowanych detali jest zgodna z wymaganiami. Uproszczony schemat kontroli przepuszcza przedmioty dobre z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,98}\), a przedmioty wadliwe z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,05}\). Jakie jest prawdopodobieństwo przejścia przez kontrole?
Obliczyć prawdopodobieństwo, że przedmiot, który został przepuszczony przez kontrolę jest zgodny z wymaganiami.
I teraz wycągam z tego takie dane:
\(\displaystyle{ A}\) - \(\displaystyle{ 0,96}\) produkowanych detali jest OK.
\(\displaystyle{ B}\) - \(\displaystyle{ 0,04}\) produkowanych detali jest zła.
\(\displaystyle{ C}\) - Zdarzenie że system przepuścił dobry przedmiot z szansą \(\displaystyle{ 0,98}\).
\(\displaystyle{ D}\) - Zdarzenie że system przepuścił wadliwy przedmiot z szansą \(\displaystyle{ 0,05}\).
A więc tworze równanie na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ P_{\small\textsf{całkowite}}=P(A|C) \cdot P(C)+P(B|D) \cdot P(D)}\)
Coś mi się tu nie zgadza w analogi do innych zadań tego typu (np. z kulkami czarna/biała)
Prawdopodobieństwo metodą Bayesa - diagnoza zdarzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 8 paź 2015, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
Prawdopodobieństwo metodą Bayesa - diagnoza zdarzeń
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2018, o 03:53 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . W tekście oznaczenia zmiennych i stałe również koduj w LaTeXu. „Bayesa”.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . W tekście oznaczenia zmiennych i stałe również koduj w LaTeXu. „Bayesa”.
-
- Użytkownik
- Posty: 7936
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1679 razy
Prawdopodobieństwo metodą Bayesa - diagnoza zdarzeń
\(\displaystyle{ Z}\) – zdarzenie wybrany przedmiot jest zgodny z wymaganiami
\(\displaystyle{ K}\) – zdarzenie wybrany przedmiot został przepuszczony przez kontrolę.
\(\displaystyle{ W}\) – zdarzenie wybrany przedmiot jest wadliwy.
Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite (zupełne):
\(\displaystyle{ Pr(K) = {Pr(Z)Pr(K|Z)+ Pr(W)Pr(K|W)}\)
Mamy obliczyć prawdopodobieństwo warunkowe (ze wzoru Thomasa Bayesa):
\(\displaystyle{ Pr(Z|K) = \frac{Pr(Z\cap K)}{Pr(K)} = \frac{Pr(Z)Pr(K|Z)}{Pr(Z)Pr(K|Z) + Pr(W)Pr(K|W)}}\)
Proszę podstawić wartości prawdopodobieństw i podać interpretację statystyczną otrzymanych wyników.
\(\displaystyle{ K}\) – zdarzenie wybrany przedmiot został przepuszczony przez kontrolę.
\(\displaystyle{ W}\) – zdarzenie wybrany przedmiot jest wadliwy.
Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite (zupełne):
\(\displaystyle{ Pr(K) = {Pr(Z)Pr(K|Z)+ Pr(W)Pr(K|W)}\)
Mamy obliczyć prawdopodobieństwo warunkowe (ze wzoru Thomasa Bayesa):
\(\displaystyle{ Pr(Z|K) = \frac{Pr(Z\cap K)}{Pr(K)} = \frac{Pr(Z)Pr(K|Z)}{Pr(Z)Pr(K|Z) + Pr(W)Pr(K|W)}}\)
Proszę podstawić wartości prawdopodobieństw i podać interpretację statystyczną otrzymanych wyników.