Obliczenie prawdopodobieństwa przekazania sygnału

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lukasz-19875
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2018, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Obliczenie prawdopodobieństwa przekazania sygnału

Post autor: lukasz-19875 »

Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem następujące zadanie:
Treść:
Oblicz prawdopodobieństwo przekazania sygnału przez układ pokazany na rysunku
składający się z przekaźników działających niezależnie od siebie, jeśli prawdopodobieństwo
działania każdego z przekaźników wynosi \(\displaystyle{ 0,9}\).

Schemat


z ćwiczeń wiem, że pojedynczy przekaźnik \(\displaystyle{ = p}\), 2 przekaźniki połączone szeregowo \(\displaystyle{ = p^{2}}\), 2 przekaźniki połączone równolegle \(\displaystyle{ = 2p - p^{2}}\)

Pytanie czy wzór który stworzyłem jest poprawny?
\(\displaystyle{ (2p -p^{2}) \cdot (2p - p^{2}) + p - p^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2018, o 08:51 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Obliczenie prawdopodobieństwa przekazania sygnału

Post autor: kerajs »

Nie jest.

\(\displaystyle{ P=1-(1-p)(1-(2p-p^2))=p+(2p-p^2)^2-p(2p-p^2)^2=p+4p^2-8p^3+5p^4-p^5}\)
ODPOWIEDZ