\(\displaystyle{ n}\) kluczy, tylko jeden właściwy. Oblicz prawdopodobieństwo trafienia za \(\displaystyle{ k}\)-tym razem.
No tak na chłopski rozum to powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\), bo chyba trafienie za każdym razem jest jednakowo prawdopodobne, ale obawiam się że nie jest to satysfakcjonująca odpowiedź xd
Jeżeli wprowadzę oznaczenia:
\(\displaystyle{ A_{i} = \frac{1}{n}}\) - trafienie za \(\displaystyle{ i}\)-tym razem, to mam do policzenia:
\(\displaystyle{ P(A_{1}' \cap A_{2}' \cap ... \cap A_{k-1}' \cap A_{k}) = P(A_{1}') \cdot P(A_{2}' | A_{1}') \cdot ... \cdot P(A_{k}| (A_{1}' \cap ...))}\)
Tylko jak rozpisać za pomocą \(\displaystyle{ n}\) te prawdopodobieństwa warunkowe?
Prawdopodobieństwo trafienia właściwego klucza.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 23 paź 2015, o 12:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo trafienia właściwego klucza.
Rozkład geometryczny \(\displaystyle{ G(n, k)}\):
\(\displaystyle{ Pr(\{X =k\}) = \left(1 - \frac{1}{n}\right)^{k-1}\cdot \frac{1}{n}.}\)
\(\displaystyle{ Pr(\{X =k\}) = \left(1 - \frac{1}{n}\right)^{k-1}\cdot \frac{1}{n}.}\)