Dziwne prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Fry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 lis 2017, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Fry »

W pierwszej urnie umieszczono 3 kule białe i 5 kul czarnych, a w drugiej urnie 7 kul białych i 2 kule czarne. Losujemy jedną kulę z pierwszej urny, przekładamy ją do urny drugiej i dodatkowo dokładamy do urny drugiej jeszcze dwie kule tego samego koloru, co wylosowana kula. Następnie losujemy dwie kule z urny drugiej. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że obie kule wylosowane z drugiej urny będą białe.


Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=9Z9CUN7NtfU


Przy 1:56 zaczyna się ten wzór Newtona, ale czemu jest to ułamek i jak do tego w ogóle doszło?

Dziękuję
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: piasek101 »

Nie oglądałem filmiku - dla mnie to normalne całkowite. Do obliczeń cząstkowych można użyć symbolu Newtona.
Fry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 lis 2017, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Fry »

piasek101 pisze:Nie oglądałem filmiku - dla mnie to normalne całkowite. Do obliczeń cząstkowych można użyć symbolu Newtona.
Nie mam zielonego pojęcia o czym do mnie teraz mówisz.

powstaje ułamek z dwóch wzorów newtona, a ja nie wiem dlaczego.

Ja to zadanie na korepetycjach robiłem ale zapomniałem o co tu chodzi.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: piasek101 »

Wiesz co to ,,całkowite" ?
Fry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 lis 2017, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Fry »

piasek101 pisze:Wiesz co to ,,całkowite" ?
Szczerze to nie
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Rafsaf »

Toż to prawdopodobieństwo klasyczne w 1;56
Fry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 lis 2017, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Fry »

Rafsaf pisze:Toż to prawdopodobieństwo klasyczne w 1;56
słucham?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: piasek101 »

Do mojego.
Aaa można też drzewkiem - to to samo.

Najpierw dwie gałęzie - prawdopodobieństwo białej (pierwsza gałąź); czarnej (druga).

Od nich po cztery gałęzie (nas interesuje jedna) - prawdopodobieństwo dwóch białych z drugiej.

To wiesz jak ?
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Rafsaf »

Fry pisze:
Rafsaf pisze:Toż to prawdopodobieństwo klasyczne w 1;56
słucham?
W sensie w liczniku moc jakiegoś tam podzbioru Omegi, a w mianowniku moc Omegi, wydaje mi się że o to właśnie pytałeś.
Fry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 lis 2017, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Fry »

Rafsaf pisze: W sensie w liczniku moc jakiegoś tam podzbioru Omegi, a w mianowniku moc Omegi, wydaje mi się że o to właśnie pytałeś.
Tak, o to chodzi.
Ale czemu tak się dzieje w tym zadaniu? Nie rozumiem tego-- 4 kwi 2018, o 20:53 --
piasek101 pisze:Do mojego.
Aaa można też drzewkiem - to to samo.

Najpierw dwie gałęzie - prawdopodobieństwo białej (pierwsza gałąź); czarnej (druga).

Od nich po cztery gałęzie (nas interesuje jedna) - prawdopodobieństwo dwóch białych z drugiej.

To wiesz jak ?
Ja chcę wiedzieć jak to zrobić tym dziwnym wzorem i czemu wychodzi ułamek z dwóch wzorów newtona
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Rafsaf »

Czego nie rozumiesz, oglądałem może z 10s tego filmu i koleś tłumaczy jak należy.

To nie jest żaden dziwny wzór lecz po prostu kombinacja bez powtórzeń, mam wrażenie że tu leży problem że nie wiesz co to. Sprecyzuj czego konkretnie nie wiesz a nie piszesz cały czas, że nie wiesz co się dzieje, to już wiemy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: piasek101 »

Bo ilość możliwych wyników losowania np dwóch elementów z pięciu (gdy kolejność wybranych nie ma znaczenia) możemy wyznaczyć używając symbolu Newtona,
czyli obliczając ilość z \(\displaystyle{ {5\choose2}}\).
Fry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 lis 2017, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Fry »

piasek101 pisze:Bo ilość możliwych wyników losowania np dwóch elementów z pięciu (gdy kolejność wybranych nie ma znaczenia) możemy wyznaczyć używając symbolu Newtona,
czyli obliczając ilość z \(\displaystyle{ {5\choose2}}\).
Ja to wiem, ale tam pojawia się \(\displaystyle{ {10\choose2}}\) przez \(\displaystyle{ {12\choose2}}\) oraz \(\displaystyle{ {7\choose2}}\) przez \(\displaystyle{ {12\choose2}}\)

Z tym mam problem, czemu to tam jest?
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: Rafsaf »

\(\displaystyle{ {10\choose2}}\) to wybór 2 kulek białych
\(\displaystyle{ {12\choose2}}\) to wybór dwóch kulek jakichkolwiek
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Dziwne prawdopodobieństwo

Post autor: piasek101 »

Bo \(\displaystyle{ 7+3=10}\) białych - a losujesz dwie z tych dziesięciu (to wyniki sprzyjające - do licznika).

Bo \(\displaystyle{ 9+3=12}\) wszystkich kul - a losujesz z nich dwie (to wszystkie wyniki losowania ,,omega" - do mianownika.
ODPOWIEDZ