Dowód, prawdopodobieństwo warunkowe.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
richman11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 gru 2017, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Dowód, prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: richman11 »

Witam,
mam mały problem z tym zadaniem, mianowicie:
Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ P\left( A\right) < \frac{4}{7}}\), i \(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right)> \frac{3}{8}}\), to \(\displaystyle{ P\left( A|B\right)<0,2}\).
Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Dowód, prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: leg14 »

Coś pokręciłeś moim zdaniem. Popatrz na sytuację, gdy \(\displaystyle{ \PP(B) =1}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowód, prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: Jan Kraszewski »

Gdyby teza brzmiała \(\displaystyle{ P(B|A)>0,2}\), to byłoby OK.

JK
richman11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 11 gru 2017, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Re: Dowód, prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: richman11 »

Czyli wynika z tego, że układający zadanie popełnił błąd, bo przepisałem je bez błędów, tak jak je otrzymałem w PDF. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Dowód, prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: Jan Kraszewski »

Jan Kraszewski pisze:Gdyby teza brzmiała \(\displaystyle{ P(B|A)>0,2}\), to byłoby OK.
To akurat nie jest specjalnie bystra uwaga (choć prawdziwa), pomyliłem się w rachunkach. Nie wiem zatem, co układający zadanie mógł mieć na myśli bo (zgodnie z tym, co zauważył leg14) w obecnej wersji to nieprawda.

JK
ODPOWIEDZ