Funkcja charakterystyczna rozkładu Laplace'a
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 lut 2018, o 19:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Funkcja charakterystyczna rozkładu Laplace'a
Jak policzyć funkcję charakterystyczną rozkładu dwustronnego wykładniczego? Próbuję zrobić to z definicji funkcji charakterystycznej, ale coś mi nie wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 lut 2018, o 19:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Funkcja charakterystyczna rozkładu Laplace'a
\(\displaystyle{ |x-m|>0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\lambda}{2} \int_{ -\infty }^{ \infty } e^{-\lambda x+\lambda m+itx}= \frac{\lambda}{2}e^{\lambda m}\left[\frac{e^{-(\lambda-it)x}}{it-\lambda}\right]_{ -\infty}^{ \infty }}\)
I dalej już się zacinam.
Mógłby mi to ktoś rozwiązać?
\(\displaystyle{ \frac{\lambda}{2} \int_{ -\infty }^{ \infty } e^{-\lambda x+\lambda m+itx}= \frac{\lambda}{2}e^{\lambda m}\left[\frac{e^{-(\lambda-it)x}}{it-\lambda}\right]_{ -\infty}^{ \infty }}\)
I dalej już się zacinam.
Mógłby mi to ktoś rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Funkcja charakterystyczna rozkładu Laplace'a
Raczej rozpisz \(\displaystyle{ e^{i \varphi} = \cos (\varphi) + i \sin (\varphi)}\).
Prościej będzie chyba zrobić to najpierw dla \(\displaystyle{ m = 0}\) i \(\displaystyle{ \lambda = 1}\), a potem skorzystać z tego, że jak \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{L}(m,\lambda)}\), to \(\displaystyle{ \lambda(X-m)}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{L}(0,1)}\).
Prościej będzie chyba zrobić to najpierw dla \(\displaystyle{ m = 0}\) i \(\displaystyle{ \lambda = 1}\), a potem skorzystać z tego, że jak \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{L}(m,\lambda)}\), to \(\displaystyle{ \lambda(X-m)}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{L}(0,1)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 lut 2018, o 19:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Funkcja charakterystyczna rozkładu Laplace'a
Wtedy zmieniają się jakoś granice całkowania, czy nadal jest \(\displaystyle{ - \infty}\) i \(\displaystyle{ \infty}\), bo to w sumie właśnie one sprawiają największy problem. Jak rozłożę \(\displaystyle{ e^{it}}\) to i tak nie policzę w tych granicach \(\displaystyle{ \sin {(it)}}\) i \(\displaystyle{ \cos {(it)}}\)?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2018, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Funkcja charakterystyczna rozkładu Laplace'a
No okej, ale teraz zauważyłem, że pominęłaś moduły.
Dla \(\displaystyle{ m=0}\) i \(\displaystyle{ \lambda = 1}\) mamy \(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{2}e^{-|x|}}\). Czyli
\(\displaystyle{ \varphi(t) = \frac{1}{2} \int_{-\infty}^\infty e^{itx-|x|} \, dx = \frac{1}{2} \int_{-\infty}^0 e^{itx+x} \, dx + \frac{1}{2} \int_0^\infty e^{itx-x} \, dx = \frac{1}{2} \int_{0}^{\infty} e^{-itx-x} \, dx + \frac{1}{2} \int_0^\infty e^{itx-x} \, dx = \frac{1}{2} \int_0^\infty e^{-x} \left( e^{-itx} + e^{itx} \right) \, dx = - i \int_0^\infty e^{-x} \sin(tx) \, dx,}\)
o ile się gdzieś nie machnąłem na szybko.
Dla \(\displaystyle{ m=0}\) i \(\displaystyle{ \lambda = 1}\) mamy \(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{2}e^{-|x|}}\). Czyli
\(\displaystyle{ \varphi(t) = \frac{1}{2} \int_{-\infty}^\infty e^{itx-|x|} \, dx = \frac{1}{2} \int_{-\infty}^0 e^{itx+x} \, dx + \frac{1}{2} \int_0^\infty e^{itx-x} \, dx = \frac{1}{2} \int_{0}^{\infty} e^{-itx-x} \, dx + \frac{1}{2} \int_0^\infty e^{itx-x} \, dx = \frac{1}{2} \int_0^\infty e^{-x} \left( e^{-itx} + e^{itx} \right) \, dx = - i \int_0^\infty e^{-x} \sin(tx) \, dx,}\)
o ile się gdzieś nie machnąłem na szybko.