Witam, od dłuższego czasu mam problem z jednym zdaniem, mianowicie:
10 ponumerowanych kul wkładamy do 5 ponumerowanych szuflad. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w każdej szufladzie będą dokładnie 2 kule.
Prawdopodobieństwo kul w szufladach
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: Prawdopodobieństwo kul w szufladach
Nigdy nie miałem wyczucia do prawdopodobieństwa, ale jak miałbym rozwiązywać, to zrobiłbym to tak:
To jest jedna z \(\displaystyle{ 10^5}\) możliwości. Więc prawdopodobieństwo, to \(\displaystyle{ \frac{1}{100 000}}\).
Ale ręki bym sobie za to rozwiązanie nie dał uciąć.
To jest jedna z \(\displaystyle{ 10^5}\) możliwości. Więc prawdopodobieństwo, to \(\displaystyle{ \frac{1}{100 000}}\).
Ale ręki bym sobie za to rozwiązanie nie dał uciąć.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Prawdopodobieństwo kul w szufladach
Gdyby kule nie były ponumerowane to faktycznie byłoby tylko jedno takie zdarzenie (ale omega byłaby zupełnie inna). Kule z różnymi numerami mogą permutować między sobą, lecz ich kolejność w szufladzie nie ma znaczenia.
\(\displaystyle{ P= \frac{ \frac{10!}{(2!)^5} }{5^{10}}}\)
Inaczej:
Do każdej szuflady wybieramy po dwie kule:
\(\displaystyle{ P= \frac{ {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 2} {4 \choose 2} {2 \choose 2} }{5^{10}}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{ \frac{10!}{(2!)^5} }{5^{10}}}\)
Inaczej:
Do każdej szuflady wybieramy po dwie kule:
\(\displaystyle{ P= \frac{ {10 \choose 2} {8 \choose 2} {6 \choose 2} {4 \choose 2} {2 \choose 2} }{5^{10}}}\)