Do dziesiecioosobowego klubu tenisowego należy sześć kobiet i czterech mężczyzn. Trzy kobiety i jeden mężczyzna są leworęczni. Losowo wybrano dwuosobową reprezentację klubu i okazało się, że są to osoby leworęczne. jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrane osoby są kobietami?
Prosiłbym o jasne wyjaśnienie
Do klubu tenisowego należy...
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Do klubu tenisowego należy...
A - wylosowano leworęczną osobę;
\(\displaystyle{ B_1}\) - wylosowano kobietę,
\(\displaystyle{ B_2}\) - wylosowano mężczyznę,
\(\displaystyle{ p(B_1|A)=\frac{p(B_1)\cdot p(A|B_1)}{p(A)}=\frac{\frac{6}{10}\cdot \frac{3}{6}}{\frac{6}{10}\cdot \frac{3}{6}+\frac{4}{10}\cdot \frac{1}{4}}=...}\)
\(\displaystyle{ B_1}\) - wylosowano kobietę,
\(\displaystyle{ B_2}\) - wylosowano mężczyznę,
\(\displaystyle{ p(B_1|A)=\frac{p(B_1)\cdot p(A|B_1)}{p(A)}=\frac{\frac{6}{10}\cdot \frac{3}{6}}{\frac{6}{10}\cdot \frac{3}{6}+\frac{4}{10}\cdot \frac{1}{4}}=...}\)