Czy mógłby mi ktoś poradzić jak zabrać się za to zadanie:
Wyznacz rozkład prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ b(4, \frac{1}{3})}\). Wynik przedstaw graficznie.
Czym jest to \(\displaystyle{ b}\)? W jaki sposób to mogę zrobić? Podsunie ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie?
Wyznacz rozkład prawdopodobieństwa
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznacz rozkład prawdopodobieństwa
Pewnie chodzi o rozkład dwumianowy (zwany też rozkładem Bernoulliego) z parametrami \(\displaystyle{ n=4}\) (liczba prób), \(\displaystyle{ p=\frac 1 3}\) (prawdopodobieństwo sukcesu w każdej konkretnej próbie).
Jeśli zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład dwumianowy z parametrami \(\displaystyle{ n=4, \ p=\frac 1 3}\), to dla \(\displaystyle{ k \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\}}\) mamy
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=k)={4\choose k}\left( \frac 1 3\right)^k\left( 1-\frac 1 3\right)^{4-k}}\).
Zobacz też tutaj:
Jeśli zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład dwumianowy z parametrami \(\displaystyle{ n=4, \ p=\frac 1 3}\), to dla \(\displaystyle{ k \in \left\{ 0,1,2,3,4\right\}}\) mamy
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(X=k)={4\choose k}\left( \frac 1 3\right)^k\left( 1-\frac 1 3\right)^{4-k}}\).
Zobacz też tutaj:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_dwumianowy