Gospodyni rozdzieliła 24 pączki pomiędzy 6 gości. Jaka jest szansa, że:
a) Ktoś nie dostanie pączka,
b) Każdy dostanie co najmniej 2 pączki.
Jak to zrobić. Wytłumaczy ktoś?
Gospodyni rozdziela pączki
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Re: Gospodyni rozdziela pączki
b. Rozdać najpierw po 2 pączki każdemu, a potem resztę jak popadnie
\(\displaystyle{ C^2_{24}C^2_{22}C^2_{20}C^2_{18}C^2_{16}C^2_{14} \cdot 12^{6}}\)
\(\displaystyle{ C^2_{24}C^2_{22}C^2_{20}C^2_{18}C^2_{16}C^2_{14} \cdot 12^{6}}\)
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Gospodyni rozdziela pączki
w b) chyba raczej
\(\displaystyle{ C^2_{24}C^2_{22}C^2_{20}C^2_{18}C^2_{16}C^2_{14} \cdot 6 ^{12}}\)
To chyba pączki wybierają sobie panów(czy panie)
zaś w a) wybieramy jedną osobę(której nic nie dajemy) i wszystkie pączki wędrują do pozostałych osób(każdy pączek trafia na 5 możliwości).
\(\displaystyle{ C ^1_{6} \cdot 5 ^{24}}\)
Chyba wiesz ile jest wszystkich możliwości na jakie można rozdzielić pączki i umiesz zrobić z tego prawdopodobieństwo.
\(\displaystyle{ C^2_{24}C^2_{22}C^2_{20}C^2_{18}C^2_{16}C^2_{14} \cdot 6 ^{12}}\)
To chyba pączki wybierają sobie panów(czy panie)
zaś w a) wybieramy jedną osobę(której nic nie dajemy) i wszystkie pączki wędrują do pozostałych osób(każdy pączek trafia na 5 możliwości).
\(\displaystyle{ C ^1_{6} \cdot 5 ^{24}}\)
Chyba wiesz ile jest wszystkich możliwości na jakie można rozdzielić pączki i umiesz zrobić z tego prawdopodobieństwo.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Gospodyni rozdziela pączki
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = {24+6-1 \choose 6-1} \\
\left| A\right| =\left| \Omega\right|- { 24-1\choose 6-1} \\
\left| B\right| = {24-6-1 \choose 6-1}}\)
Edit:
Mała korekta.
\left| A\right| =\left| \Omega\right|- { 24-1\choose 6-1} \\
\left| B\right| = {24-6-1 \choose 6-1}}\)
Edit:
Mała korekta.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2018, o 22:37 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamilm758
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 49 razy
Re: Gospodyni rozdziela pączki
a ten sposób?
a)
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5+x_6=24}\)
wszystkich możliwości \(\displaystyle{ \Omega={24+6-1 \choose 6-1}=118755}\)
każdy dostał po 1 pączku \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5+x_6=24-6}\)
\(\displaystyle{ A={18+6-1 \choose 6-1}=33649}\)
ktos nie dostał pączka \(\displaystyle{ 118755-33649=85106}\)
czyli \(\displaystyle{ p(a)= \frac{85106}{118755}}\)
podpunkt b)
każdy dostał po 2 pączki \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5+x_6=24-12}\)
resztę dzielimy jak leci:
\(\displaystyle{ {12+6-1 \choose 6-1}=6188}\)
czyli \(\displaystyle{ p(b)= \frac{6188}{118755}}\)
a)
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5+x_6=24}\)
wszystkich możliwości \(\displaystyle{ \Omega={24+6-1 \choose 6-1}=118755}\)
każdy dostał po 1 pączku \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5+x_6=24-6}\)
\(\displaystyle{ A={18+6-1 \choose 6-1}=33649}\)
ktos nie dostał pączka \(\displaystyle{ 118755-33649=85106}\)
czyli \(\displaystyle{ p(a)= \frac{85106}{118755}}\)
podpunkt b)
każdy dostał po 2 pączki \(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4+x_5+x_6=24-12}\)
resztę dzielimy jak leci:
\(\displaystyle{ {12+6-1 \choose 6-1}=6188}\)
czyli \(\displaystyle{ p(b)= \frac{6188}{118755}}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Gospodyni rozdziela pączki
To te same wyniki co w moim poscie.
Skoro zliczasz liczbę wszystkich podziałów w których każdy dostanie pączka to liczysz nie A ale A'.
Można też wprost, zliczając sumę podziałów z jedną osobą bez pączka, dwoma osobami bez pączka, ... i pięcioma osobami bez pączka
\(\displaystyle{ \left| A\right|= {6 \choose 1} {24-1 \choose 5-1} + {6 \choose 2} {24-1 \choose 4-1} + {6 \choose 3} {24-1 \choose 3-1} + {6 \choose 4} {24-1 \choose 2-1} + {6 \choose 1} {24-1 \choose 1-1}}\)
Skoro zliczasz liczbę wszystkich podziałów w których każdy dostanie pączka to liczysz nie A ale A'.
Można też wprost, zliczając sumę podziałów z jedną osobą bez pączka, dwoma osobami bez pączka, ... i pięcioma osobami bez pączka
\(\displaystyle{ \left| A\right|= {6 \choose 1} {24-1 \choose 5-1} + {6 \choose 2} {24-1 \choose 4-1} + {6 \choose 3} {24-1 \choose 3-1} + {6 \choose 4} {24-1 \choose 2-1} + {6 \choose 1} {24-1 \choose 1-1}}\)