Dla zmniejszenia ogólnej liczby gier \(\displaystyle{ 2n}\) drużyn podzielono na dwie grupy po \(\displaystyle{ n}\) drużyn. Oblicz prawdopodobieństwa, że dwie najsilniejsze drużyny znajdują się w grupach:
a) różnych,
b) w tej samej.
Wziąłem sobie \(\displaystyle{ 2n=8}\) , czyli żeby \(\displaystyle{ 8}\) drużyn podzielić na \(\displaystyle{ 2}\) grupy, to trzeba podzielić na grupy po \(\displaystyle{ 4}\) drużyny. Czyli dla tego przypadku \(\displaystyle{ \Omega = {8 \choose 4}}\) , a \(\displaystyle{ 4}\) to połowa ośmiu, więc \(\displaystyle{ n=4}\) .
Czyli dla zadania:
\(\displaystyle{ \Omega = {2n \choose n}}\)
mam problem ze zbiorami zdarzeń sprzyjających dla obu podpunktów.
Problem z określeniem zbiorów zdarzeń sprzyjających
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Problem z określeniem zbiorów zdarzeń sprzyjających
Jeśli chodzi o przestrzeń zdarzeń elementarnych, to należy jeszcze podzielić przez \(\displaystyle{ 2}\) – zwróć uwagę, że wyrażenie \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\) uwzględnia dwa razy te same zbiory (przydział dowolnych \(\displaystyle{ n}\) drużyn do pierwszej grupy determinuje jednoznacznie przydział pozostałych drużyn do drugiej grupy i na odwrót). Żeby sobie lepiej to uzmysłowić, spróbuj "ręcznie" obliczyć moc przestrzeni zdarzeń elementarnych dla \(\displaystyle{ n=2}\) . W tym zadaniu sensowniej (przynajmniej dla mnie) jest założyć, że obydwie grupy są nierozróżnialne. Wtedy mamy \(\displaystyle{ |\Omega|=\frac{1}{2} {2n \choose n}}\) .
Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie polegające na takim rozmieszczeniu drużyn, że pewne dwie najsilniejsze drużyny będą w jednej grupie. Przyjmijmy, że spośród drużyn \(\displaystyle{ \{d_1,d_2,...,d_{2n}\}}\) pewne dwie najsilniejsze drużyny \(\displaystyle{ d_i}\) i \(\displaystyle{ d_j}\), \(\displaystyle{ 1 \leq i < j \leq 2n}\) trafiły do tej samej grupy. Wówczas pozostałych nierozmieszczonych drużyn jest \(\displaystyle{ 2n-2}\). Wówczas resztę drużyn, które zostaną przydzielone do jednej grupy z najsilniejszymi, można wybrać na \(\displaystyle{ {2n-2 \choose n-2}}\) sposobów. Wybór ten determinuje jednoznacznie rozmieszczenie pozostałych \(\displaystyle{ n}\) drużyn. Zatem mamy \(\displaystyle{ |A|= {2n-2 \choose n-2}}\) . Zauważmy, że dany wzór działa dla \(\displaystyle{ n \geq 2}\) . Przypadek \(\displaystyle{ n=1}\) należy rozpatrzeć oddzielnie. Jeśli zaś chodzi o podpunkt a), skorzystaj z prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego.
Tak na marginesie, gdybyś jednak uparł się na model zakładający rozróżnialność drużyn, tzn. \(\displaystyle{ |\Omega|= {2n \choose n}}\) , to wówczas moc zdarzenia sprzyjającego będziemy obliczać inaczej i będzie ona równa \(\displaystyle{ |A|=2 {2n-2 \choose n-2}}\) (zakładamy, że obydwie grupy są rozróżnialne).
Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza zdarzenie polegające na takim rozmieszczeniu drużyn, że pewne dwie najsilniejsze drużyny będą w jednej grupie. Przyjmijmy, że spośród drużyn \(\displaystyle{ \{d_1,d_2,...,d_{2n}\}}\) pewne dwie najsilniejsze drużyny \(\displaystyle{ d_i}\) i \(\displaystyle{ d_j}\), \(\displaystyle{ 1 \leq i < j \leq 2n}\) trafiły do tej samej grupy. Wówczas pozostałych nierozmieszczonych drużyn jest \(\displaystyle{ 2n-2}\). Wówczas resztę drużyn, które zostaną przydzielone do jednej grupy z najsilniejszymi, można wybrać na \(\displaystyle{ {2n-2 \choose n-2}}\) sposobów. Wybór ten determinuje jednoznacznie rozmieszczenie pozostałych \(\displaystyle{ n}\) drużyn. Zatem mamy \(\displaystyle{ |A|= {2n-2 \choose n-2}}\) . Zauważmy, że dany wzór działa dla \(\displaystyle{ n \geq 2}\) . Przypadek \(\displaystyle{ n=1}\) należy rozpatrzeć oddzielnie. Jeśli zaś chodzi o podpunkt a), skorzystaj z prawdopodobieństwa zdarzenia przeciwnego.
Tak na marginesie, gdybyś jednak uparł się na model zakładający rozróżnialność drużyn, tzn. \(\displaystyle{ |\Omega|= {2n \choose n}}\) , to wówczas moc zdarzenia sprzyjającego będziemy obliczać inaczej i będzie ona równa \(\displaystyle{ |A|=2 {2n-2 \choose n-2}}\) (zakładamy, że obydwie grupy są rozróżnialne).
Ostatnio zmieniony 28 lut 2018, o 17:13 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Problem z określeniem zbiorów zdarzeń sprzyjających
A nie można prościej zrobić tak?
Mamy dwie grupy \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) oraz cztery przypadki rozmieszczenia dwóch drużyn:
\(\displaystyle{ AA}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n} \cdot \frac{n-1}{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ AB}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n} \cdot \frac{n}{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ BA}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n} \cdot \frac{n}{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ BB}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n} \cdot \frac{n-1}{2n-1}}\)
A więc prawdopodobieństwo, że obie drużyny są w jednej grupie to
\(\displaystyle{ P(AA)+P(BB)=2 \cdot \frac{n}{2n} \cdot \frac{n-1}{2n-1}= \frac{n-1}{2n-1}}\)
a prawdopodobieństwo, że drużyny są w różnych grupach to
\(\displaystyle{ P(AB)+P(BA)=2 \cdot \frac{n}{2n} \cdot \frac{n}{2n-1}= \frac{n}{2n-1}}\)
Mamy dwie grupy \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) oraz cztery przypadki rozmieszczenia dwóch drużyn:
\(\displaystyle{ AA}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n} \cdot \frac{n-1}{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ AB}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n} \cdot \frac{n}{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ BA}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n} \cdot \frac{n}{2n-1}}\)
\(\displaystyle{ BB}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n} \cdot \frac{n-1}{2n-1}}\)
A więc prawdopodobieństwo, że obie drużyny są w jednej grupie to
\(\displaystyle{ P(AA)+P(BB)=2 \cdot \frac{n}{2n} \cdot \frac{n-1}{2n-1}= \frac{n-1}{2n-1}}\)
a prawdopodobieństwo, że drużyny są w różnych grupach to
\(\displaystyle{ P(AB)+P(BA)=2 \cdot \frac{n}{2n} \cdot \frac{n}{2n-1}= \frac{n}{2n-1}}\)
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Problem z określeniem zbiorów zdarzeń sprzyjających
kropka+, oczywiście nie mówię, że nie, jednakże myślę, że sposób który zaproponowałem wyżej i tak bardziej skomplikowany nie jest (szczegółowy opis rozumowania co prawda jest długi, ale napisałem tak to po to, żeby autor tematu zrozumiał lepiej o co chodzi). Sama intuicja i obliczenia są równie nieskomplikowane jak przy metodzie zaproponowanej przez Ciebie, tak że jeśli chodzi o złożoność, to uznaję metody za zbliżone.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 8 paź 2016, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Problem z określeniem zbiorów zdarzeń sprzyjających
Sorki że będę pisał bez LaTeXa, ale na komórce jestem i nie wiem jak.
Tu autor pytania jak coś.
Kropka+
Czyli mamy w grupy A oraz B i prawdopodobieństwo znalezienia się drużyny w jakiejś grupie to n/2n ?
Tu autor pytania jak coś.
Kropka+
Czyli mamy w grupy A oraz B i prawdopodobieństwo znalezienia się drużyny w jakiejś grupie to n/2n ?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Problem z określeniem zbiorów zdarzeń sprzyjających
Pierwsza drużyna wchodzi do konkretnej grupy z p-stwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n}}\) .
Druga drużyna wchodzi do tej samej grupy co pierwsza z p-stwem \(\displaystyle{ \frac{n-1}{2n-1}}\) .
Druga drużyna wchodzi do innej grupy niż pierwsza z p-stwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n-1}}\) .
Druga drużyna wchodzi do tej samej grupy co pierwsza z p-stwem \(\displaystyle{ \frac{n-1}{2n-1}}\) .
Druga drużyna wchodzi do innej grupy niż pierwsza z p-stwem \(\displaystyle{ \frac{n}{2n-1}}\) .