W kwadrat wpisano koło, w koło zaś trójkąt równoboczny. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt kwadratu jest
a) punktem koła
b) punktem trójkąta.
totalnie nie mam pomysłu
Rachunek prawdopodobieństwa
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Re: Rachunek prawdopodobieństwa
Możesz przyjąć, że bok kwadratu ma długość \(\displaystyle{ 1}\). Wtedy pole kwadratu wynosi też \(\displaystyle{ 1}\). Oblicz pola koła i trójkąta. To będą szukane prawdopodobieństwa.
- kamilm758
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 49 razy
Re: Rachunek prawdopodobieństwa
Czyli
promień koła to połowa długości boku kwadratu czyli \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} \rightarrow P_{kola}= \frac{1}{4}\pi}\)
koło opisane na trójkącie, czyli z zależności \(\displaystyle{ \frac{1}{2}= \frac{2}{3}h \rightarrow h= \frac{3}{4}}\)
Pole
\(\displaystyle{ P_t= \frac{ (\frac{3}{4})^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{9}{64} \sqrt{3}}\)
dobrze?
coś dalej trzeba robić?
promień koła to połowa długości boku kwadratu czyli \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} \rightarrow P_{kola}= \frac{1}{4}\pi}\)
koło opisane na trójkącie, czyli z zależności \(\displaystyle{ \frac{1}{2}= \frac{2}{3}h \rightarrow h= \frac{3}{4}}\)
Pole
\(\displaystyle{ P_t= \frac{ (\frac{3}{4})^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{9}{64} \sqrt{3}}\)
dobrze?
coś dalej trzeba robić?
- kamilm758
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 8 lut 2013, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 49 razy
Re: Rachunek prawdopodobieństwa
ahh dawno liczyłem te trójkąty.
oczywiście:
jeśli \(\displaystyle{ \frac{3}{4}= \frac{a\sqrt{3}}{2} \rightarrow a= \frac{6}{4\sqrt{3}}= \frac{6\sqrt{3}}{12}= \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
czyli pole to:
\(\displaystyle{ P_k= \frac{( \frac{ \sqrt{3} }{2} )^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{ \frac{3}{4} \sqrt{3} }{4}= \frac{3}{16} \sqrt{3}}\)
te pola są już prawdopodobieństwami? jeśli tak, to dlaczego?
oczywiście:
jeśli \(\displaystyle{ \frac{3}{4}= \frac{a\sqrt{3}}{2} \rightarrow a= \frac{6}{4\sqrt{3}}= \frac{6\sqrt{3}}{12}= \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
czyli pole to:
\(\displaystyle{ P_k= \frac{( \frac{ \sqrt{3} }{2} )^2 \sqrt{3} }{4}= \frac{ \frac{3}{4} \sqrt{3} }{4}= \frac{3}{16} \sqrt{3}}\)
te pola są już prawdopodobieństwami? jeśli tak, to dlaczego?