Rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 gru 2017, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Rozkład Poissona
Zmienna losowa X ma rozkład Poissona taki, że \(\displaystyle{ EX ^{2} = 6}\) oraz \(\displaystyle{ \lambda = 2}\). Oblicz F(1). Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Pomoże ktoś?
Re: Rozkład Poissona
Druga informacja jest nadmiarowa.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2018, o 14:36 przez szw1710, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 gru 2017, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Re: Rozkład Poissona
Okej, to \(\displaystyle{ \lambda}\) sam obliczyłem i dopisałem. Czyli wynik to \(\displaystyle{ e^{-2}}\) ?
Re: Rozkład Poissona
Tak.
Druga informacja jest nadmiarowa, bo wynika z samej postaci rozkładu. Istotnie, wobec \(\displaystyle{ D^2X=\lambda}\) oraz \(\displaystyle{ D^2X=E(X^2)-(EX)^2}\) mamy \(\displaystyle{ E(X^2)=\lambda+\lambda^2=6.}\)
Druga informacja jest nadmiarowa, bo wynika z samej postaci rozkładu. Istotnie, wobec \(\displaystyle{ D^2X=\lambda}\) oraz \(\displaystyle{ D^2X=E(X^2)-(EX)^2}\) mamy \(\displaystyle{ E(X^2)=\lambda+\lambda^2=6.}\)