Zbieżność w Lp
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 11 razy
Zbieżność w Lp
Witajcie Mam zadanie.
Dane są ciągi zmiennych \(\displaystyle{ X_{n} , Y_{n}}\), przy czym \(\displaystyle{ X_{n} \rightarrow X}\) w \(\displaystyle{ L^{p}}\) oraz \(\displaystyle{ Y_{n} \rightarrow Y}\) w \(\displaystyle{ L^{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p,q>1}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ \frac{1}{q}+ \frac{1}{p}=1}\). Dowieść, że \(\displaystyle{ X_{n}Y_{n}}\) zbiega w \(\displaystyle{ L^{1}}\) do \(\displaystyle{ XY}\).
Proszę o pomoc
Dane są ciągi zmiennych \(\displaystyle{ X_{n} , Y_{n}}\), przy czym \(\displaystyle{ X_{n} \rightarrow X}\) w \(\displaystyle{ L^{p}}\) oraz \(\displaystyle{ Y_{n} \rightarrow Y}\) w \(\displaystyle{ L^{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p,q>1}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ \frac{1}{q}+ \frac{1}{p}=1}\). Dowieść, że \(\displaystyle{ X_{n}Y_{n}}\) zbiega w \(\displaystyle{ L^{1}}\) do \(\displaystyle{ XY}\).
Proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: Zbieżność w Lp
Własnie to wiem, ale jakoś się zaciąłem i nie wiem co dalej :/
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } E( X_{n}Y _{n}-XY)= \lim_{n \to \infty } E( X_{n}Y _{n})-EXY}\)
\(\displaystyle{ E(X_{n}Y_{n}) \le (E( X_{n})^{p} ) ^{ \frac{1}{p} } \cdot (E(Y_{n})^{q} ) ^{ \frac{1}{q} }}\)
I jak teraz udowodnić, że to dąży do \(\displaystyle{ E(XY)}\) ?
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } E( X_{n}Y _{n}-XY)= \lim_{n \to \infty } E( X_{n}Y _{n})-EXY}\)
\(\displaystyle{ E(X_{n}Y_{n}) \le (E( X_{n})^{p} ) ^{ \frac{1}{p} } \cdot (E(Y_{n})^{q} ) ^{ \frac{1}{q} }}\)
I jak teraz udowodnić, że to dąży do \(\displaystyle{ E(XY)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Zbieżność w Lp
Raczej
\(\displaystyle{ \mathbb{E} |X_n Y_n - XY | \leq \left( \mathbb{E} |X_n - X|^p \right)^{1/p} \left( \mathbb{E} |Y_n - Y|^q \right)^{1/q} \to 0,}\)
co kończy dowód.
\(\displaystyle{ \mathbb{E} |X_n Y_n - XY | \leq \left( \mathbb{E} |X_n - X|^p \right)^{1/p} \left( \mathbb{E} |Y_n - Y|^q \right)^{1/q} \to 0,}\)
co kończy dowód.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Zbieżność w Lp
Moim zdaniem tak nie można, ale być może jest to po prostu jakaś forma nierówności Höldera, której nie znam. Z klasycznego Höldera dostajemy taką nierówność:
\(\displaystyle{ \mathbf{E}|(X_n-X)(Y_n-Y)|\le \left(\mathbf{E}|X_n-X|^p \right)^{\frac 1 p} \left(\mathbf{E}|Y_n-Y|^q \right)^{\frac 1 q}}\), która nam chyba zbyt wiele nie daje.
Ale za to możemy napisać:
\(\displaystyle{ \matbf{E}|X_n-X||Y| \le \left(\mathbf{E}|X_n-X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \matbf{E}|X||Y-Y_n| \le \left(\mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y-Y_n|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
a także:
\(\displaystyle{ \mathbf{E}|X_nY-XY_n| \le \matbf{E}|X_n-X||Y|+\matbf{E}|X||Y-Y_n|}\)
oraz
\(\displaystyle{ |X_nY_n-XY|=|(X_nY_n-X_n Y)+(X_nY-XY_n)+(XY_n-XY)|}\),
więc z monotoniczności całki (i nierówności trójkąta):
\(\displaystyle{ \mathbf{E}|X_nY_n-XY| \le \mathbf{E}\left|X_nY_n-X_n Y \right| +\mathbf{E}\left|X_nY-XY_n \right| +\mathbf{E}\left|XY_n-XY \right|}\)
Z poprzednich szacowań możemy wywnioskować, że
\(\displaystyle{ \mathbf{E}\left|X_nY-XY_n \right| \le \left(\mathbf{E}|X_n-X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y|^q\right)^{\frac 1 q}+\left(\mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y-Y_n|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
a także, ponownie z Höldera, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \mathbf{E}\left|X_nY_n-X_n Y \right| \le \left(\mathbf{E}|X_n|^p \right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y_n-Y|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
a ponadto
\(\displaystyle{ \mathbf{E}\left|XY_n-XY \right| \le \left( \mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y_n-Y|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
czyli zbierając to do kupy otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (*) \ \mathbf{E}|X_nY_n-XY| \le \left(\mathbf{E}|X_n-X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y|^q\right)^{\frac 1 q}+\left(\mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y-Y_n|^q\right)^{\frac 1 q}+\\+\left(\mathbf{E}|X_n|^p \right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y_n-Y|^q\right)^{\frac 1 q}+\left( \mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y_n-Y|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
Teraz przypomnijmy coś o zbieżności w \(\displaystyle{ L^p}\) (za książką Jakubowskiego i Sztencla, bo gdybym pisał z pamięci, to jeszcze bym zgubił jakieś założenie).
W definicji zbieżności w \(\displaystyle{ L^p}\) zakładamy, że ciąg zmiennych losowych \(\displaystyle{ (X_n)_{n\in \NN^+}}\) spełnia \(\displaystyle{ \mathbf{E}|X_n|^p<\infty}\) dla \(\displaystyle{ n=1,2,3\ldots}\) oraz że
\(\displaystyle{ \mathbf{E}|X|^p<\infty}\). Jeśli te warunki są spełnione, a także zachodzi
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \mathbf{E}|X_n-X|^p=0}\), to mówimy, że ciąg zmiennych losowych \(\displaystyle{ (X_n)_{n \in \NN^+}}\) jest zbieżny do \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ L^p}\).
Co bardzo istotne, odnotujmy, że w świetle tychże założeń dotyczących zbieżności w \(\displaystyle{ L^p}\), skoro \(\displaystyle{ X_n\stackrel{L^p}\longrightarrow X}\),
to nie tylko \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \mathbf{E}|X_n-X|^p=0, \ \mathbf{E}|X|^p<\infty, \ \mathbf{E}|X_n|^p<\infty}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\), ale także, co z tych uwarunkowań wynika, ciąg \(\displaystyle{ \left\{ \mathbf{E}|X_n|^p: n \in \NN^+\right\}}\) jest ograniczony. Myślę, że wymaga to dowodu, oto jego szkic:
niech \(\displaystyle{ p>1}\). Niechaj \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \mathbf{E}|X_n-X|^p=0, \ \mathbf{E}|X|^p<\infty, \ \mathbf{E}|X_n|^p<\infty}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\).
Z nierówności Minkowskiego:
\(\displaystyle{ \left(\mathbf{E}|X_n|^p\right)^{\frac 1 p}=\left(\mathbf{E}|X_n-X+X|^p\right)^{\frac 1 p} \le \left( \mathbf{E}|X_n-X|^p\right)^{\frac 1 p}+\left(\mathbf{E}|X|^p \right)^{\frac 1 p}}\)
Korzystamy z założeń i z faktu, że ciąg zbieżny (takim tu niewątpliwie jest \(\displaystyle{ \left\{ \mathbf{E}|X_n-X|^p: n \in \NN^+\right\}}\)) jest ograniczony i po dowodzie.
A zatem z szacowania \(\displaystyle{ (*)}\) natychmiast otrzymujemy tezę zadania.
Ten pomysł wydawał mi się bardzo prosty, wręcz prymitywny, ale jak widać niestety rozwinięcie go trochę zajmuje, więc wolałbym, żeby wystarczyła Ci wskazówka. Jesteś chyba studentem MIM UW, miejże trochę RiGCz.
\(\displaystyle{ \mathbf{E}|(X_n-X)(Y_n-Y)|\le \left(\mathbf{E}|X_n-X|^p \right)^{\frac 1 p} \left(\mathbf{E}|Y_n-Y|^q \right)^{\frac 1 q}}\), która nam chyba zbyt wiele nie daje.
Ale za to możemy napisać:
\(\displaystyle{ \matbf{E}|X_n-X||Y| \le \left(\mathbf{E}|X_n-X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \matbf{E}|X||Y-Y_n| \le \left(\mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y-Y_n|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
a także:
\(\displaystyle{ \mathbf{E}|X_nY-XY_n| \le \matbf{E}|X_n-X||Y|+\matbf{E}|X||Y-Y_n|}\)
oraz
\(\displaystyle{ |X_nY_n-XY|=|(X_nY_n-X_n Y)+(X_nY-XY_n)+(XY_n-XY)|}\),
więc z monotoniczności całki (i nierówności trójkąta):
\(\displaystyle{ \mathbf{E}|X_nY_n-XY| \le \mathbf{E}\left|X_nY_n-X_n Y \right| +\mathbf{E}\left|X_nY-XY_n \right| +\mathbf{E}\left|XY_n-XY \right|}\)
Z poprzednich szacowań możemy wywnioskować, że
\(\displaystyle{ \mathbf{E}\left|X_nY-XY_n \right| \le \left(\mathbf{E}|X_n-X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y|^q\right)^{\frac 1 q}+\left(\mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y-Y_n|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
a także, ponownie z Höldera, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \mathbf{E}\left|X_nY_n-X_n Y \right| \le \left(\mathbf{E}|X_n|^p \right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y_n-Y|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
a ponadto
\(\displaystyle{ \mathbf{E}\left|XY_n-XY \right| \le \left( \mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y_n-Y|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
czyli zbierając to do kupy otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (*) \ \mathbf{E}|X_nY_n-XY| \le \left(\mathbf{E}|X_n-X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y|^q\right)^{\frac 1 q}+\left(\mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y-Y_n|^q\right)^{\frac 1 q}+\\+\left(\mathbf{E}|X_n|^p \right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y_n-Y|^q\right)^{\frac 1 q}+\left( \mathbf{E}|X|^p\right)^{\frac 1 p}\left( \mathbf{E}|Y_n-Y|^q\right)^{\frac 1 q}}\)
Teraz przypomnijmy coś o zbieżności w \(\displaystyle{ L^p}\) (za książką Jakubowskiego i Sztencla, bo gdybym pisał z pamięci, to jeszcze bym zgubił jakieś założenie).
W definicji zbieżności w \(\displaystyle{ L^p}\) zakładamy, że ciąg zmiennych losowych \(\displaystyle{ (X_n)_{n\in \NN^+}}\) spełnia \(\displaystyle{ \mathbf{E}|X_n|^p<\infty}\) dla \(\displaystyle{ n=1,2,3\ldots}\) oraz że
\(\displaystyle{ \mathbf{E}|X|^p<\infty}\). Jeśli te warunki są spełnione, a także zachodzi
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \mathbf{E}|X_n-X|^p=0}\), to mówimy, że ciąg zmiennych losowych \(\displaystyle{ (X_n)_{n \in \NN^+}}\) jest zbieżny do \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ L^p}\).
Co bardzo istotne, odnotujmy, że w świetle tychże założeń dotyczących zbieżności w \(\displaystyle{ L^p}\), skoro \(\displaystyle{ X_n\stackrel{L^p}\longrightarrow X}\),
to nie tylko \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \mathbf{E}|X_n-X|^p=0, \ \mathbf{E}|X|^p<\infty, \ \mathbf{E}|X_n|^p<\infty}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\), ale także, co z tych uwarunkowań wynika, ciąg \(\displaystyle{ \left\{ \mathbf{E}|X_n|^p: n \in \NN^+\right\}}\) jest ograniczony. Myślę, że wymaga to dowodu, oto jego szkic:
niech \(\displaystyle{ p>1}\). Niechaj \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \mathbf{E}|X_n-X|^p=0, \ \mathbf{E}|X|^p<\infty, \ \mathbf{E}|X_n|^p<\infty}\) dla każdego \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\).
Z nierówności Minkowskiego:
\(\displaystyle{ \left(\mathbf{E}|X_n|^p\right)^{\frac 1 p}=\left(\mathbf{E}|X_n-X+X|^p\right)^{\frac 1 p} \le \left( \mathbf{E}|X_n-X|^p\right)^{\frac 1 p}+\left(\mathbf{E}|X|^p \right)^{\frac 1 p}}\)
Korzystamy z założeń i z faktu, że ciąg zbieżny (takim tu niewątpliwie jest \(\displaystyle{ \left\{ \mathbf{E}|X_n-X|^p: n \in \NN^+\right\}}\)) jest ograniczony i po dowodzie.
A zatem z szacowania \(\displaystyle{ (*)}\) natychmiast otrzymujemy tezę zadania.
Ten pomysł wydawał mi się bardzo prosty, wręcz prymitywny, ale jak widać niestety rozwinięcie go trochę zajmuje, więc wolałbym, żeby wystarczyła Ci wskazówka. Jesteś chyba studentem MIM UW, miejże trochę RiGCz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Zbieżność w Lp
Oczywiście, nie można. Miałem na myśli wskazówkę, aby zastosować to w takiej formie:Premislav pisze:Moim zdaniem tak nie można, ale być może jest to po prostu jakaś forma nierówności Höldera, której nie znam.
\(\displaystyle{ \mathbb{E} |(X_n-X)(Y_n-Y)| \leq \left( \mathbb{E} |X_n - X|^p \right)^{1/p} \left( \mathbb{E} |Y_n - Y|^q \right)^{1/q} \to 0,}\)
a napisałem na szybko głupotę.