Prawdopodobieństwo wielu zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Prawdopodobieństwo wielu zdarzeń

Post autor: Borneq »

Wygrana lotto to \(\displaystyle{ \frac{1}{14 mln}}\). A jeśli dwa razy pod rząd to \(\displaystyle{ \frac{1}{(14 mln)^{2} }}\) a może trochę więcej ale o ile?
Z drugiej strony wygrana w 10 dniach jednej głównej nagrody to \(\displaystyle{ \frac{1}{1.4 mln}}\) czy trochę inaczej?

Mam 10 serii rzutów 100 razy monetą (0,1). Jedynka wypadała

Kod: Zaznacz cały

56 0.230139
45 0.317311
51 0.841481
60 0.045500
50 1.000000
48 0.689157
53 0.548506
48 0.689157
54 0.423711
39 0.027807
Po prawej stronie mam prawdopodobieństwo zdarzenia: pomnożoną przez dwa dystrybuantę od jednego albo drugiego końca; mnożę przez dwa bo nie zależy mi których ma być więcej, chodzi o to, by było.
Teraz sumarycznie: SUM 504 0.800282
Prawdopodobieństw nie można mnożyć przez siebie aby uzyskać łączne prawdopodobieństwo, zdarzyły się dwie serie o małych prawdopodobieństwach ale przeciwnej przewadze więc się zniosły.
Gdyby się nie zniosły było by SUM 456 czyli 0.005389, to także jest więcej niż by mnożyć prawdopodobieństwa.

---------------
Albo inaczej: mamy dwie serie: w jednej wypadło 1 raz jedynka i 99 zer, w drugiej 100 zer.
Teraz mamy sprawdzić, na ile jest to prawdopodobne. Czyli najpierw zakładamy prawdopodobieństwo jedynki na 0.01 i liczymy to, że nie wypadnie ani razu - całkiem sporo. W przeciwną stronę: zakładamy P(1) = 0 i liczymy że wypadnie raz. Tutaj mamy zero - nie to co chcieliśmy.
Najlepiej byłoby założyć prawdopodobieństwo = 0.005 i policzyć dwa warianty, to że wypadnie i to że nie. Mamy dwa prawdopodobieństwa. Jak teraz wyliczyć z nich ostateczne, że w dwóch seriach raz będzie tak, raz inaczej?
ODPOWIEDZ