Wiedząc, że zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny z parametrami \(\displaystyle{ -5;2}\) odszukaj stałą, że zmienna losowa \(\displaystyle{ x}\) osiąga wartości większe od niej z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 95\%}\) .
\(\displaystyle{ P(X>a)=0,95 \\
1-P(X \le a)=0,95 \\
P( \frac{x+5}{2} \le \frac{a+5}{2} ) \\
\Phi(\frac{a+5}{2})=0,05 \\
\frac{a+5}{2}=-1,64 \\
a= -8,28}\)
Czy to jest dobrze? Czy dobrze odczytana wartość z tablic?
Rozkład normalny
Rozkład normalny
Ostatnio zmieniony 12 lut 2018, o 15:00 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.