Okrągły stół

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Krodinor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 13 sty 2016, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

Okrągły stół

Post autor: Krodinor »

Przy okrągłym stole siadają losowo Ania, Bartek i jeszcze sześć osób. Jaka jest szansa, że
Ania i Bartek znajdą się obok siebie.

Czy odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ \frac{2*6!}{8!}}\) ?
szw1710

Re: Okrągły stół

Post autor: szw1710 »

Wskazówka. Numerujemy miejsca od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 8}\). Ania i Bartek mogą usiąść na \(\displaystyle{ 16}\) sposobów: \(\displaystyle{ 1,2}\) AB lub BA, \(\displaystyle{ 2,3}\) itd. aż do \(\displaystyle{ 8,1.}\)
Krodinor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 13 sty 2016, o 00:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 12 razy

Re: Okrągły stół

Post autor: Krodinor »

Czyli \(\displaystyle{ \frac{16*6!}{8!} = \frac{2}{7}}\), teraz jest dobrze?
szw1710

Re: Okrągły stół

Post autor: szw1710 »

Tak
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Okrągły stół

Post autor: a4karo »

A najprościej można to zrobić tak: sadzamy z kurtuazji Anię na dowolnym miejscu. Bartek może usiąść na dowolnym z siedmiu miejsc, ale tylko w dwóch przypadkach będzie siedział koło Ani.
ODPOWIEDZ