Doświadczenie losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
DawiddiwaD98
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 lut 2018, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Doświadczenie losowe

Post autor: DawiddiwaD98 »

Cześć, zastanawiam się nad rozwiązaniem zadania i nie jestem pewny czy moja odpowiedź jest poprawna.

Zapisz przestrzeń zdarzeń elementarnych dla następujących doświadczeń losowych:
b) losowanie jednocześnie dwóch kul z pojemnika, w którym są 2 kule białe i 3 czerwone

Ω
\(\displaystyle{ =\left\{ \left(B,B\right);\left(B,C\right);\left(C,C\right) \right\}}\)
Zastanawiam się czy dopisać (C,B).
Wydaje mi się że kolejność nie ma znaczenia.
Awatar użytkownika
Richard del Ferro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 190
Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Doświadczenie losowe

Post autor: Richard del Ferro »

>jednocześnie

>kolejność

pick one.

Jest dobrze.
ODPOWIEDZ