Prawdopodobieństwo z "co najmniej"

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
borovvik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 lut 2018, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo z "co najmniej"

Post autor: borovvik »

Cześć, założenia znam, ale gubię się jeśli co najmniej jest większe od \(\displaystyle{ 1}\) .

Zad. W populacji dzików jest \(\displaystyle{ 10\%}\) brązowych. W pewnym lesie mieszka \(\displaystyle{ 6}\) dzików. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej \(\displaystyle{ 2}\) dziki są rude?
Ostatnio zmieniony 7 lut 2018, o 08:41 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Prawdopodobieństwo z "co najmniej"

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ Pr(\{X\geq 2\}) = 1 - Pr(\{X<2\}) = 1 - Pr(\{X=0\})- Pr(\{X=1\})}\)
ODPOWIEDZ