Proszę o pomoc w zadaniu,
Przez 70% dni w roku jest słońce. Prawdopodobieństwo deszczu w dzień bez słońca wynosi 0,01. Prawdopodobieństwo deszczu w dzień ze słońcem wynosi 0,02. Jeśli pada, to jakie jest prawdopodobieństwo że dzień był słoneczny?
problem z prawdopodobieństwem
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: problem z prawdopodobieństwem
S-dzień słoneczny
D-pada deszcz
\(\displaystyle{ P(S|_D)= \frac{P(S \cap D)}{P(D)}= \frac{0,7 \cdot 0,02}{0,7 \cdot 0,02+0,3 \cdot 0,01}}\)
D-pada deszcz
\(\displaystyle{ P(S|_D)= \frac{P(S \cap D)}{P(D)}= \frac{0,7 \cdot 0,02}{0,7 \cdot 0,02+0,3 \cdot 0,01}}\)