Z talii 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich:
a) będzie co najmniej jeden as
b) będą trzy damy i dwie dziesiątki
c) będą co najwyżej dwie damy??
Dzięki bardzo za rozwiązania
13 kart spośród 52.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
13 kart spośród 52.
a)
A' - żadnego asa,
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}=C_{48}^{13} \\ p(A)=1-p(A')}\)
[ Dodano: 28 Września 2007, 15:06 ]
b)
\(\displaystyle{ C_4^3\cdot C_4^2\cdot C_{44}^8}\)
[ Dodano: 28 Września 2007, 15:09 ]
c)
\(\displaystyle{ C_4^0\cdot C_{48}^{13}+C_4^1\cdot C_{48}^{12}+C_4^2\cdot C_{48}^{11}}\)
A' - żadnego asa,
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A'}}=C_{48}^{13} \\ p(A)=1-p(A')}\)
[ Dodano: 28 Września 2007, 15:06 ]
b)
\(\displaystyle{ C_4^3\cdot C_4^2\cdot C_{44}^8}\)
[ Dodano: 28 Września 2007, 15:09 ]
c)
\(\displaystyle{ C_4^0\cdot C_{48}^{13}+C_4^1\cdot C_{48}^{12}+C_4^2\cdot C_{48}^{11}}\)