Z talii 52 kart losujemy jednocześnie 13 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród nich:
a) będą 2 asy
b) będą karty jednego koloru
c) będzie 13 kierów?
Proszę o pomoc
z talii 52 kart losujemy 13
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
z talii 52 kart losujemy 13
Moce zdarzeń sprzyjających:
a)
\(\displaystyle{ C_4^2\cdot C_{48}^{11}}\)
b)
\(\displaystyle{ C_4^1\cdot C_{13}^{13}}\)
c)
\(\displaystyle{ C_{13}^{13}}\)
a)
\(\displaystyle{ C_4^2\cdot C_{48}^{11}}\)
b)
\(\displaystyle{ C_4^1\cdot C_{13}^{13}}\)
c)
\(\displaystyle{ C_{13}^{13}}\)