Rzut monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marerer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2018, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Rzut monetą

Post autor: marerer »

Witam.

Mam problem z dwoma zagadnieniami; oba są bardzo podobne do siebie i prosiłbym o pomoc w ich rozwiązaniu.

1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że podczas \(\displaystyle{ 1000}\) rzutów symetryczną monetą otrzymamy serię co najmniej \(\displaystyle{ 10}\) kolejnych orłów.

2. Jaka jest najdłuższa seria kolejnych orłów, której możemy się spodziewać podczas \(\displaystyle{ 1000}\) rzutów symetryczną monetą.

-- 30 sty 2018, o 20:08 --

Czy prawidłowa odpowiedz do zadania 2 to będzie: \(\displaystyle{ \frac{\ln(1000)}{\ln(1/0,5)}}\) ?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2018, o 13:36 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
ODPOWIEDZ