Ktoś pomógł by mi z rozwiązaniem tego zadania?
Bolek i Lolek rzucają na zmianę prawidłową kostką sześcienną tak długo, dopóki któryś z nich nie wyrzuci
dwójki lub trójki. Zabawę rozpoczyna Bolek. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń:´
(a) Bolek rzuci \(\displaystyle{ k}\) razy, \(\displaystyle{ k = 1,\:2,\:...}\) ;
(b) Lolek rzuci \(\displaystyle{ k}\) razy, \(\displaystyle{ k = 1,\:2,\:...}\) ;
(c) Bolek i Lolek rzucą tyle samo razy.
Rzut kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 lis 2016, o 20:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Rzut kostką
Ostatnio zmieniony 29 sty 2018, o 15:41 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Rzut kostką
\(\displaystyle{ P(a)= (\frac{2}{3})^{2k-2} \cdot \frac{1}{3}+(\frac{2}{3})^{2k-1} \cdot \frac{1}{3} \\
P(b)= (\frac{2}{3})^{2k-1} \cdot \frac{1}{3}+(\frac{2}{3})^{2k} \cdot \frac{1}{3} \\
P(c)=(\frac{2}{3})^{1} \cdot \frac{1}{3}+ (\frac{2}{3})^{3} \cdot \frac{1}{3} +
(\frac{2}{3})^{5} \cdot \frac{1}{3}+ (\frac{2}{3})^{7} \cdot \frac{1}{3}+...= ...}\)
P(b)= (\frac{2}{3})^{2k-1} \cdot \frac{1}{3}+(\frac{2}{3})^{2k} \cdot \frac{1}{3} \\
P(c)=(\frac{2}{3})^{1} \cdot \frac{1}{3}+ (\frac{2}{3})^{3} \cdot \frac{1}{3} +
(\frac{2}{3})^{5} \cdot \frac{1}{3}+ (\frac{2}{3})^{7} \cdot \frac{1}{3}+...= ...}\)