Cześć, mam do zrobienia oto takie zadanie i nie wiem kompletnie jak się za nie zabrać.
W śród kierowców ubezpieczonych przez pewną firmę, 25% jest klasyfikowanych jako dobrzy, 50% jako przeciętni i 25% jako źli. Załóżmy, że prawdopodobieństwo spowodowania wypadku w danym roku wynosi dla dobrego kierowcy 5%, dla przeciętnego 15%, a dla złego 25%. Jeżeli jesteś ubezpieczony przez tą firmę i w ciągu ostatniego roku spowodowałeś wypadek, jakie jest prawdopodobieństwo, że jesteś dobrym kierowcą?
twierdzenie bayesa - W śród kierowców ubezpieczonych przez p
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: twierdzenie bayesa - W śród kierowców ubezpieczonych prz
Opisujemy zdarzenia losowe.
Z twierdzenia Bayes'a:
\(\displaystyle{ Pr(D|W) = \frac{Pr(D \cap W)}{Pr(W)} = \frac{Pr(D)\cdot Pr(W|D)}{ Pr(D)\cdot Pr(W|D) +Pr(S)\cdot Pr(W|S) + Pr(Z)\cdot Pr(W|Z)}}\)
Podstawiamy dane liczbowe:
\(\displaystyle{ Pr(D) = \frac{1}{4}, \ \ Pr(S)=\frac{1}{5}, \ \ Pr(Z)= \frac{1}{4},}\)
\(\displaystyle{ Pr(W|D) = \frac{5}{100}, \ \ Pr(W|S}= \frac{15}{100}, \ \ Pr(W|Z) =\frac{25}{100}.}\)
Interpretujemy otrzymaną wartość prawdopodobieństwa warunkowego.
Z twierdzenia Bayes'a:
\(\displaystyle{ Pr(D|W) = \frac{Pr(D \cap W)}{Pr(W)} = \frac{Pr(D)\cdot Pr(W|D)}{ Pr(D)\cdot Pr(W|D) +Pr(S)\cdot Pr(W|S) + Pr(Z)\cdot Pr(W|Z)}}\)
Podstawiamy dane liczbowe:
\(\displaystyle{ Pr(D) = \frac{1}{4}, \ \ Pr(S)=\frac{1}{5}, \ \ Pr(Z)= \frac{1}{4},}\)
\(\displaystyle{ Pr(W|D) = \frac{5}{100}, \ \ Pr(W|S}= \frac{15}{100}, \ \ Pr(W|Z) =\frac{25}{100}.}\)
Interpretujemy otrzymaną wartość prawdopodobieństwa warunkowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 5 maja 2016, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Re: twierdzenie bayesa - W śród kierowców ubezpieczonych prz
Nie powinno być \(\displaystyle{ \ \ Pr(S)=\frac{1}{2},}\) zamiast \(\displaystyle{ \ \ Pr(S)=\frac{1}{5},}\)?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2018, o 21:22 przez KubaK96, łącznie zmieniany 1 raz.