Witam mam do zrobienie zadanie z którym nie wiem, jak sobie poradzić:
W grupie 50 studentów 18% nie zaliczyło pierwszego kolokwium, 35% nie zaliczyło drugiego kolokwium, 10% nie zaliczyło obu kolokwiów. Zmienna losowa X przyjmuje wartości odpowiadające liczbie kolokwiów zaliczonych przez studenta. Wykreślić rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę zmiennej losowej X.
Rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuanta
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Re: Rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuanta
\(\displaystyle{ P(\{X\ =0\}}) =p_{0}=}\) P("Student nie zaliczył pierwszego i drugiego kolokwium" )...
\(\displaystyle{ P(\{X=1\}) = p_{1}=}\) P(" Student zaliczył pierwsze kolokwium i nie zaliczył drugiego lub odwrotnie")...
\(\displaystyle{ P(\{X =2\}) = p_{2}=}\) P(" Student zaliczył pierwsze i drugie kolokwium")...
\(\displaystyle{ p_{0}+ p_{1}+ p_{2}= 1.}\)
Mając rozkład prawdopodobieństwa -obliczamy dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) według wzoru:
\(\displaystyle{ F_{X}(x) = \sum_{i: x_{i}<x}p_{i}, \ \ i =1,2,3.}\)
\(\displaystyle{ P(\{X=1\}) = p_{1}=}\) P(" Student zaliczył pierwsze kolokwium i nie zaliczył drugiego lub odwrotnie")...
\(\displaystyle{ P(\{X =2\}) = p_{2}=}\) P(" Student zaliczył pierwsze i drugie kolokwium")...
\(\displaystyle{ p_{0}+ p_{1}+ p_{2}= 1.}\)
Mając rozkład prawdopodobieństwa -obliczamy dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) według wzoru:
\(\displaystyle{ F_{X}(x) = \sum_{i: x_{i}<x}p_{i}, \ \ i =1,2,3.}\)