Zmienne losowe X i Y.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
yooko34
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 19 sty 2017, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Zmienne losowe X i Y.

Post autor: yooko34 »

Witam,

Mam problem ze zrozumieniem rozwiązania zadania.
Treść:
Udowodnić, że jeśli zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma wartość oczekiwaną \(\displaystyle{ m}\) oraz odchylenie standardowe \(\displaystyle{ s}\) to zmienna losowa \(\displaystyle{ Y= \frac{X-m}{s}}\) ma wartość oczekiwaną równą \(\displaystyle{ 0}\) i odchylenie standardowe równe \(\displaystyle{ 1}\).

Mam rozwiązanie, ale nie rozumiem oznaczeń oraz wzorów i prosiłbym o wytłumaczenie.

Rozwiązanie:

\(\displaystyle{ E(aY + b) = am+b}\)
\(\displaystyle{ D^{2} = (aY +b) = a^{2} s^{2}}\)

Stąd:

\(\displaystyle{ E(Y) = E( \frac{X-m}{s}) = \frac{1}{s}E(X-m) = \frac{1}{s}[E(X) - E(m)] = \frac{1}{s}(m-m) = 0}\)
\(\displaystyle{ D^{2}(Y)=D^{2}(\frac{X-m}{s}) = \frac{1}{s^{2}} D^{2}(X-m) = \frac{1}{s^{2}}D^{2}(X) = \frac{1}{s^{2}} \cdot s^{2} = 1}\)

Z góry dziękuję za napisanie co te wzory oznaczają, co robią i dlaczego tak działają.

Albo podać inne rozwiązanie tego zadania.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2018, o 11:46 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ