Witam. Proszę o pomoc z zadaniem:
Z grupy złożonej z 6 kobiet i 4 mężczyzn losujemy 2 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo, że będą to:
a) dwie kobiety,
b) dwaj mężczyźni.
6 kobiet, 4 mężczyzn - wybieramy dwie osoby.
6 kobiet, 4 mężczyzn - wybieramy dwie osoby.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, o 18:50 przez Wizi, łącznie zmieniany 2 razy.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
6 kobiet, 4 mężczyzn - wybieramy dwie osoby.
Nie wiem, czy zapis dobry, bo rachunku podobieństwa nie znam praktycznie w ogóle, ale:
a) \(\displaystyle{ P=\frac{6}{10} \frac{5}{9}=\frac{30}{90}=\frac{1}{3}}\)
b) \(\displaystyle{ P=\frac{4}{10} \frac{3}{9}=\frac{12}{90}=\frac{2}{15}}\)
Po drugie, dopiero teraz zauważyłem, nadawaj tematom bardziej odpowiednie nazwy, bo ten powinien w koszu wylądować.
a) \(\displaystyle{ P=\frac{6}{10} \frac{5}{9}=\frac{30}{90}=\frac{1}{3}}\)
b) \(\displaystyle{ P=\frac{4}{10} \frac{3}{9}=\frac{12}{90}=\frac{2}{15}}\)
Po drugie, dopiero teraz zauważyłem, nadawaj tematom bardziej odpowiednie nazwy, bo ten powinien w koszu wylądować.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, o 15:39 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.