własność teleskopowania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

własność teleskopowania

Post autor: gienia »

Dla dowolnych \(\displaystyle{ \mathcal{H} \subseteq \mathcal{G}}\) (\(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała):
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(X|\mathcal{H})=\mathbb{E}((X|\mathcal{H})|\mathcal{G})=\mathbb{E}((X|\mathcal{G})|\mathcal{H})}\)

Jak to się ma do tego, że \(\displaystyle{ \mathbb{E}XY = \mathbb{E}(\mathbb{E}(XY|X))}\)?
Chodzi mi o przejście od zawierania się \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciał do zmiennych losowych w przykładzie
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Re: własność teleskopowania

Post autor: Spektralny »

Rozważ za \(\displaystyle{ \mathcal G}\) algebrę generowaną przez \(\displaystyle{ X}\) natomiast za \(\displaystyle{ \mathcal H}\) weź \(\displaystyle{ \{\varnothing, \Omega\}}\).
Pakro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 7 maja 2017, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 36 razy

Re: własność teleskopowania

Post autor: Pakro »

Według mnie to wynika raczej z własności
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(\mathbb{E}(X| \mathcal{F}))=E(X)}\)
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

Re: własność teleskopowania

Post autor: gienia »

Spektralny pisze:Rozważ za \(\displaystyle{ \mathcal G}\) algebrę generowaną przez \(\displaystyle{ X}\) natomiast za \(\displaystyle{ \mathcal H}\) weź \(\displaystyle{ \{\varnothing, \Omega\}}\).
Jak nie mam nic o X powiedziane, to znam algebrę generowaną przez X?
ODPOWIEDZ