warunek unormowania rozkład Gaussa
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
warunek unormowania rozkład Gaussa
Pokazać , że \(\displaystyle{ \int_{\mathbb{R}} \frac{1}{\sqrt{2 \pi} \sigma} x\exp \left \{ -\frac{(x-m)^2}{2 \sigma^2} \right \}=1}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: warunek unormowania rozkład Gaussa
Tam nie powinno być tego iksa, inaczej to nieprawda np. dla \(\displaystyle{ m=0, \ \sigma}\) dowolnego dodatniego. Ale pewnie to zwykły błąd w przepisywaniu.
Zacznijmy od takiej całki:'
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{+\infty} e^{-x^2}\,\dd x=\sqrt{\pi}}\)
Zobacz tutaj.
Podstawiając w tej całce \(\displaystyle{ x= \frac{t-m}{\sqrt{2}\sigma}}\) otrzymasz:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{+\infty } \frac{1}{\sqrt{2}\sigma} e^{- \frac{(t-m)^2}{2\sigma^2} }\,\dd t=\sqrt{\pi}}\)
i dzieląc tę równość stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{\pi}}\) otrzymujesz tezę zadania.
Zacznijmy od takiej całki:'
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{+\infty} e^{-x^2}\,\dd x=\sqrt{\pi}}\)
Zobacz tutaj.
Podstawiając w tej całce \(\displaystyle{ x= \frac{t-m}{\sqrt{2}\sigma}}\) otrzymasz:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{+\infty } \frac{1}{\sqrt{2}\sigma} e^{- \frac{(t-m)^2}{2\sigma^2} }\,\dd t=\sqrt{\pi}}\)
i dzieląc tę równość stronami przez \(\displaystyle{ \sqrt{\pi}}\) otrzymujesz tezę zadania.