zbieżność szeregu zmiennych losowych i wariancji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

zbieżność szeregu zmiennych losowych i wariancji

Post autor: gienia »

Jak pokazać, że dla zmiennych losowych wspólnie ograniczonych, niezależnych o wartościach oczekiwanych równych zero

\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } X_k}\) zbieżny z p-stwem \(\displaystyle{ 1 \Rightarrow \sum_{k=1}^{ \infty }VarX_k< \infty}\) ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: zbieżność szeregu zmiennych losowych i wariancji

Post autor: Premislav »

Proponuję zastosować twierdzenie Kołmogorowa o trzech szeregach.
ODPOWIEDZ