Zbieżność według p-tego momentu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: gienia »

\(\displaystyle{ X_n(\omega)=e^n \mathbbb{1}_{[0,\frac{1}{n}]}(\omega)}\)

Mam policzyć \(\displaystyle{ E|X_n|^p}\)

\(\displaystyle{ E|X_n|^p= \int_{0}^{\frac{1}{n}} e^nx^pdx}\)

Zgadza się, czy coś nie tak tu zrobiłam? Bo odpowiedź mam, że \(\displaystyle{ E|X_n|^p=\frac{e^{np}}{n}}\) i nie wiem skąd wyszło coś takiego.

I jeszcze jedno - czy z tego, że nośnik zbiega do zera wynika, że ta zmienna jest zbieżna do 1 prawie na pewno? Nieważne co to za zmienna, wystarczy, żeby nośnik zbiegał do zera?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: janusz47 »

Z definicji \(\displaystyle{ p}\) - tego momentu zwykłego:

\(\displaystyle{ E|X_{n}|^p = \int [x]^{p} dP_{X_{n}}(x) = \int (e^{n})^p \textbf 1_{[0,\frac{1}{n}]}dP_{X_{n}}(x) = e^{n\cdot p}\int_{0}^{\frac{1}{n}}dx =x\cdot e^{n\cdot p}|_{0}^{\frac{1}{n}} = \frac{1}{n}e^{n\cdot p}.}\)
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: leg14 »

I jeszcze jedno - czy z tego, że nośnik zbiega do zera wynika, że ta zmienna jest zbieżna do 1 prawie na pewno?
Dlaczego do 1 ? Chyba raczej do zera...

Poza tym zbieznosc prawie na pewno to nie to samo, co zbieznosc wedlug momentu. Co zreszta widac na podanym przez Ciebie przykładzie.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

Re: Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: gienia »

janusz47 pisze:Z definicji \(\displaystyle{ p}\) - tego momentu zwykłego:

\(\displaystyle{ E|X_{n}|^p = \int [x]^{p} dP_{X_{n}}(x) = \int (e^{n})^p \textbf 1_{[0,\frac{1}{n}]}dP_{X_{n}}(x) = e^{n\cdot p}\int_{0}^{\frac{1}{n}}dx =x\cdot e^{n\cdot p}|_{0}^{\frac{1}{n}} = \frac{1}{n}e^{n\cdot p}.}\)
Się pogubiłam. Chciałam liczyć tak: \(\displaystyle{ EX^p = \int_{- \infty }^{ \infty } x^pf(x)dx}\).
Jakie tu jest \(\displaystyle{ f(x)}\)?

leg14 pisze:
I jeszcze jedno - czy z tego, że nośnik zbiega do zera wynika, że ta zmienna jest zbieżna do 1 prawie na pewno?
Dlaczego do 1 ? Chyba raczej do zera...

Poza tym zbieznosc prawie na pewno to nie to samo, co zbieznosc wedlug momentu. Co zreszta widac na podanym przez Ciebie przykładzie.
Tak, miało być do zera. Druga część zadania była o zbieżności prawie na pewno - wystarczy, że nośnik zbiega do zera, żeby ciąg zmiennych zbiegał do zera p.n.?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: leg14 »

Tak, miało być do zera. Druga część zadania była o zbieżności prawie na pewno - wystarczy, że nośnik zbiega do zera, żeby ciąg zmiennych zbiegał do zera p.n.?
tak. (Z definicji). No i raczej trzeba to sformułować: ,,jeśli miara nośnika zbiega do zera".
Jakie tu jest f(x)?
No właśnie nie ma. Dlatego musisz liczyć tak jak janusz47 - z definicji/.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: gienia »

A można mając takie coś: \(\displaystyle{ X_n(\omega)=e^n \mathbbb{1}_{[0,\frac{1}{n}]}(\omega)}\) znaleźć gęstość tej zmiennej?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: leg14 »

Ona nie ma gęstości - przecież przyjmuje tylko dwie wartości.
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: gienia »

A, no dobra.
A gdyby była taka z gęstością, to można ją zapisać i w takiej postaci jak tu \(\displaystyle{ X(\omega)}\) i jej funkcję gęstości? I jak się ma jedno do drugiego?
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Re: Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: leg14 »

A gdyby była taka z gęstością, to można ją zapisać i w takiej postaci jak tu X(omega) i jej funkcję gęstości?
Nie jestem pewien, czy rozumiem oco Ci chodzi.
I jak się ma jedno do drugiego?
Co do czego?
gienia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 243 razy

Zbieżność według p-tego momentu

Post autor: gienia »

\(\displaystyle{ EX^p = \int_{- \infty }^{ \infty } x^pf(x)dx}\)

Ten wzór zadziała tylko dla zmiennych z gęstością, a ten:
\(\displaystyle{ E|X_{n}|^p = \int [x]^{p} dP_{X_{n}}(x)}\)
dla wszystkich, tak?

Jak skorzystać z tego drugiego jak mam podaną gęstość jakiejś zmiennej - jak przejść z \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } x^pf(x)dx}\) do \(\displaystyle{ E|X_{n}|^p = \int [x]^{p} dP_{X_{n}}(x)}\)?
ODPOWIEDZ