Dowód równania z prawdopodobieństwem
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rabka-Zdrój
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Dowód równania z prawdopodobieństwem
Mam problem z takim równaniem:
Niech A i B będą zdarzeniami losowymi. Wykaż, że:
\(\displaystyle{ P(A)+P(A' \cap B)=P(B)+P(B' \cap A)}\)
oraz z takim:
Oblicz \(\displaystyle{ P(A' \cup B')}\) jeśli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{6} , P(A \setminus B)= \frac{1}{2}}\)
Dziękuję za wszelkie wskazówki
Niech A i B będą zdarzeniami losowymi. Wykaż, że:
\(\displaystyle{ P(A)+P(A' \cap B)=P(B)+P(B' \cap A)}\)
oraz z takim:
Oblicz \(\displaystyle{ P(A' \cup B')}\) jeśli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{6} , P(A \setminus B)= \frac{1}{2}}\)
Dziękuję za wszelkie wskazówki
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Dowód równania z prawdopodobieństwem
Zadanie drugie:
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(A'\cup B')=\mathbf{P}\left( \left( A\cap B\right)' \right) =1-\mathbf{P}(A \cap B)=\\=1-\mathbf{P}(A \setminus(A\setminus B))=1-\left( \mathbf{P}(A)-\mathbf{P}(A\setminus B)\right)}\)
i wstawiasz dane liczbowe. Czy rozumiesz, co tutaj się stało?
Zadanie pierwsze zrób sam jakoś podobnie.
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(A'\cup B')=\mathbf{P}\left( \left( A\cap B\right)' \right) =1-\mathbf{P}(A \cap B)=\\=1-\mathbf{P}(A \setminus(A\setminus B))=1-\left( \mathbf{P}(A)-\mathbf{P}(A\setminus B)\right)}\)
i wstawiasz dane liczbowe. Czy rozumiesz, co tutaj się stało?
Zadanie pierwsze zrób sam jakoś podobnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Dowód równania z prawdopodobieństwem
osa750 pisze:A że tak zapytam to wskazówka do którego zadania ?
Spróbuj. Może do któregoś się nada...
Masz nauczkę, żeby w jasnym poście nie in umieszczać dwóch zadań.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Dowód równania z prawdopodobieństwem
Co innego w ciemnym poście. Ach ta autokorekta. Jak to mawiał Protagoras z Abdery, „autokorekto, ty dziwko!". Wszelakoż da się ją wyłączyć, czego starożytni Grecy jeszcze nie wiedzieli.
No przecież raczej jasne, że jest to wskazówka do pierwszego zadania. Ja bym w ogóle powiedział, że \(\displaystyle{ \mathbf{P}(A' \cap B)=\mathbf{P}(B \setminus A)=\mathbf{P}(B\setminus (A \cap B))}\) i analogicznie
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(B' \cap A)=\mathbf{P}(A\setminus B)=\mathbf{P}(A \setminus (A \cap B))}\).
No przecież raczej jasne, że jest to wskazówka do pierwszego zadania. Ja bym w ogóle powiedział, że \(\displaystyle{ \mathbf{P}(A' \cap B)=\mathbf{P}(B \setminus A)=\mathbf{P}(B\setminus (A \cap B))}\) i analogicznie
\(\displaystyle{ \mathbf{P}(B' \cap A)=\mathbf{P}(A\setminus B)=\mathbf{P}(A \setminus (A \cap B))}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Dowód równania z prawdopodobieństwem
. Według moich źródeł to był Pietiagoras z AbwehryPremislav pisze:Co innego w ciemnym poście. Ach ta autokorekta. Jak to mawiał Protagoras z Abdery, „autokorekto, ty dziwko!". Wszelakoż da się ją wyłączyć, czego starożytni Grecy jeszcze nie wiedzieli.
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rabka-Zdrój
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Dowód równania z prawdopodobieństwem
Dziękujęa4karo pisze:osa750 pisze:A że tak zapytam to wskazówka do którego zadania ?
Spróbuj. Może do któregoś się nada...
Masz nauczkę, żeby w jasnym poście nie in umieszczać dwóch zadań.