Witam,
jakie jest prawdopodobieństwo wypadnięcia samych remisów w meczu piłki nożnej
Gospodarze (1) - Remis (X) - Goście (2)
1- wygrywają gospodarze
x- padnie remis
2- wygrywają goście
wracam do pytania: jakie jest prawdopodobieństwo wypadnięcia samych remisów w meczu piłki nożnej:
a) w dwóch meczach (łącznie czterech drużyn granych w tym samym czasie),
b) w trzech meczach (łącznie sześciu drużyn granych w tym samym czasie),
c) w czterech meczach (łącznie ośmiu drużyn granych w tym samym czasie),
d) w pięciu meczach (łącznie dziesięciu drużyn granych w tym samym czasie),
e) w sześciu meczach (łącznie dwunastu drużyn granych w tym samym czasie).
Prawdopodobieństwo samych remisów
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Prawdopodobieństwo samych remisów
Rozumiem,że chodzi o zakłady w totalizatorze piłkarskim, gdzie typuje się wyniki 13 meczów.
Wszystkie możliwe ustawienia wyników to 13 elementowe wariacje z powtórzeniami zbioru trzyelementowego i jest ich: \(\displaystyle{ 3^{13}}\), zatem prawdopodobieństwo wszystkich remisów:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3^{13}}}\).
a) \(\displaystyle{ {13 \choose 2}\cdot 2^{11}}\) ( wybieramy dwa miejsca dla dwóch remisów,na pozostałych miejscach mamy wariacje 11 elementowe zbioru dwuelementowego )
b) \(\displaystyle{ {13 \choose 3}\cdot 2^{10}}\)
c) \(\displaystyle{ {13 \choose 4}\cdot 2^{9}}\)
c) \(\displaystyle{ {13 \choose 5}\cdot 2^8}\)
d)\(\displaystyle{ {13 \choose 6}\cdot 2^7}\)
Teraz jednak wydaje mi się,że nie o to Ci chodziło. Zatem stosujesz tylko ten pierwszy wzór:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3^n}}\) , gdzie: \(\displaystyle{ n}\) to ilość rozegranych meczów.
Wszystkie możliwe ustawienia wyników to 13 elementowe wariacje z powtórzeniami zbioru trzyelementowego i jest ich: \(\displaystyle{ 3^{13}}\), zatem prawdopodobieństwo wszystkich remisów:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3^{13}}}\).
a) \(\displaystyle{ {13 \choose 2}\cdot 2^{11}}\) ( wybieramy dwa miejsca dla dwóch remisów,na pozostałych miejscach mamy wariacje 11 elementowe zbioru dwuelementowego )
b) \(\displaystyle{ {13 \choose 3}\cdot 2^{10}}\)
c) \(\displaystyle{ {13 \choose 4}\cdot 2^{9}}\)
c) \(\displaystyle{ {13 \choose 5}\cdot 2^8}\)
d)\(\displaystyle{ {13 \choose 6}\cdot 2^7}\)
Teraz jednak wydaje mi się,że nie o to Ci chodziło. Zatem stosujesz tylko ten pierwszy wzór:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3^n}}\) , gdzie: \(\displaystyle{ n}\) to ilość rozegranych meczów.
Prawdopodobieństwo samych remisów
błyskawicznie!
tak, o to mi właśnie chodziło
dzięki Belf
tak, o to mi właśnie chodziło
Belf pisze:Teraz jednak wydaje mi się,że nie o to Ci chodziło. Zatem stosujesz tylko ten pierwszy wzór:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3^n}}\) , gdzie: \(\displaystyle{ n}\) to ilość rozegranych meczów.
dzięki Belf