Standaryzacja zmiennej losowej, rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxxx
- Podziękował: 10 razy
Standaryzacja zmiennej losowej, rozkład normalny
Cześć.
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową o rozkładzie:
\(\displaystyle{ x_i = \{-3;-2;0;1;2\}}\)
\(\displaystyle{ p_i = \{0,1;0,3;0,2;0,3;0,1\}}\)
Niech \(\displaystyle{ Y}\) będzie standaryzacją zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\), mam wyznaczyć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y}\). Proszę o jakieś podpowiedzi.
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zmienną losową o rozkładzie:
\(\displaystyle{ x_i = \{-3;-2;0;1;2\}}\)
\(\displaystyle{ p_i = \{0,1;0,3;0,2;0,3;0,1\}}\)
Niech \(\displaystyle{ Y}\) będzie standaryzacją zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\), mam wyznaczyć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y}\). Proszę o jakieś podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2018, o 20:15 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Standaryzacja zmiennej losowej, rozkład normalny
Rozumiem, że \(\displaystyle{ x_i}\) to wartości, a \(\displaystyle{ p_i}\) ich prawdopodobieństwa (po co w takim razie normalność w temacie)? Wystarczy obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję. Potrafisz?
-- 6 sty 2018, o 21:33 --
Używaj Latexa.
\(\displaystyle{ Y = \frac{X - \EE(X)}{ \sqrt{D^2(X)} }}\)
Zacznij od określenia jakie wartości przyjmuje \(\displaystyle{ Y}\).
Póżniej \(\displaystyle{ \PP(Y = z_j) = \PP(X = \sqrt{D^2(X)}z_j + \EE(X))}\)
-- 6 sty 2018, o 21:33 --
Używaj Latexa.
\(\displaystyle{ Y = \frac{X - \EE(X)}{ \sqrt{D^2(X)} }}\)
Zacznij od określenia jakie wartości przyjmuje \(\displaystyle{ Y}\).
Póżniej \(\displaystyle{ \PP(Y = z_j) = \PP(X = \sqrt{D^2(X)}z_j + \EE(X))}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxxx
- Podziękował: 10 razy
Standaryzacja zmiennej losowej, rozkład normalny
Wartości jakie przyjmuje \(\displaystyle{ Y}\)
\(\displaystyle{ Y = {-1,600189383 -0,984731928 0,246182982 0,861640437 1,477097892}}\)-- 6 sty 2018, o 20:45 --
\(\displaystyle{ Y = {-1,600189383 -0,984731928 0,246182982 0,861640437 1,477097892}}\)-- 6 sty 2018, o 20:45 --
wczymrzecz pisze:Wartości jakie przyjmuje \(\displaystyle{ Y}\)
\(\displaystyle{ Y = {-1,600189383 ;
-0,984731928;
0,246182982;
0,861640437;
1,477097892 }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxxx
- Podziękował: 10 razy
Standaryzacja zmiennej losowej, rozkład normalny
\(\displaystyle{ P(Y=-1,6) = P(X= \sqrt{ D^{2}(X) } * (-1,6) + E(X))}\)
Czy dobrze rozumiem ten wzór?
Czy dobrze rozumiem ten wzór?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxxx
- Podziękował: 10 razy
Standaryzacja zmiennej losowej, rozkład normalny
jak podstawie to wychodzi mi dla
\(\displaystyle{ Y=-1,6}\)
\(\displaystyle{ P(Y= -1,6 )= P(X=-3) = 0,1}\)
czyli dla odpowiednich Y wychodzą mi takie same prawdopodobieństwa jak dla odpowiadającym im X
\(\displaystyle{ Y=-1,6}\)
\(\displaystyle{ P(Y= -1,6 )= P(X=-3) = 0,1}\)
czyli dla odpowiednich Y wychodzą mi takie same prawdopodobieństwa jak dla odpowiadającym im X
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lis 2017, o 22:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: xxxx
- Podziękował: 10 razy