Znajdz dystrubante zmiennej X, majac dane funkcje f.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 gru 2016, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Znajdz dystrubante zmiennej X, majac dane funkcje f.
Witam, mam takie oto zadanie: Dobrać stałą A tak, aby funkcja f określona poniżej była gęstością pewnej zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\). Znaleźć dystrybuantę tej zmiennej. Znaleźć \(\displaystyle{ P(0,5<X<1,5)}\).
\(\displaystyle{ a) f(x) = \begin{cases} A(x-1) dla x \in [0,1] \\ 0 dla x \notin [0,1] \end{cases}}\)
Wie ktoś jak zabrać się może za takie zadanie?
\(\displaystyle{ a) f(x) = \begin{cases} A(x-1) dla x \in [0,1] \\ 0 dla x \notin [0,1] \end{cases}}\)
Wie ktoś jak zabrać się może za takie zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 gru 2016, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Re: Znajdz dystrubante zmiennej X, majac dane funkcje f.
A nie dla \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}}\)? W kazdym razie w taki sposob poradzilem sobie z wyliczeniem \(\displaystyle{ A}\), ale nie wiem jak wyznaczy dystrybuante.
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Re: Znajdz dystrubante zmiennej X, majac dane funkcje f.
Rzeczywiście \(\displaystyle{ [0,1]}\), coś mi się pomieszało. Oczywiście to nie ma znaczenia, bo poza tym przedziałem i tak całkujemy \(\displaystyle{ 0}\).
Znasz definicję dystrybuanty?
Znasz definicję dystrybuanty?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 gru 2016, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Re: Znajdz dystrubante zmiennej X, majac dane funkcje f.
Wiem tylko tyle co przeczytałem na internecie próbując rozwiązac to zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 4 gru 2016, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Re: Znajdz dystrubante zmiennej X, majac dane funkcje f.
Czyli: dla \(\displaystyle{ x < 0 \int_{-\infty}^{x} 0 ds = 0}\)
dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1 \int_{0}^{x} -2s + 2 ds= - x^{2} + 2x}\)
i dla \(\displaystyle{ x > 1 \int_{0}^{1} -2s + 2 ds}\) (juz nie chce mi sie pisac). Bo wlasnie nie wiem czy dobrze zapisalem granice calkowania
dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1 \int_{0}^{x} -2s + 2 ds= - x^{2} + 2x}\)
i dla \(\displaystyle{ x > 1 \int_{0}^{1} -2s + 2 ds}\) (juz nie chce mi sie pisac). Bo wlasnie nie wiem czy dobrze zapisalem granice calkowania