Suma oczek a liczba rzutów
Suma oczek a liczba rzutów
Oblicz prawdopodobieństwo, że trzeba wykonać od \(\displaystyle{ 190}\) do \(\displaystyle{ 210}\) rzutów aby suma oczek przekroczyła \(\displaystyle{ 700}\) .
Bardzo proszę o podpowiedź/naprowadzenie na rozwiązanie.
Bardzo proszę o podpowiedź/naprowadzenie na rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2018, o 14:14 przez pocraka2, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Suma oczek a liczba rzutów
Prawdopodobnie chodzi o to, aby suma oczek (a nie rzutów) przekroczyła liczbę \(\displaystyle{ 700}\) .
-- 5 sty 2018, o 21:02 --
Sposób 1
Na przykład zmienna losowa:
\(\displaystyle{ X \sim \textbf Binom \left (n= 800, p = \frac{1}{6}\right)}\)
W programie R instrukcja pbinom(k, n, p) .
Sposób 2
Aproksymacja rozkładem normalnym (CTG de Moivre'a-Laplace'a)
W programie R instrukcja pnorm( ) .
-- 5 sty 2018, o 21:02 --
Sposób 1
Na przykład zmienna losowa:
\(\displaystyle{ X \sim \textbf Binom \left (n= 800, p = \frac{1}{6}\right)}\)
W programie R instrukcja pbinom(k, n, p) .
Sposób 2
Aproksymacja rozkładem normalnym (CTG de Moivre'a-Laplace'a)
W programie R instrukcja pnorm( ) .
Ostatnio zmieniony 5 sty 2018, o 20:39 przez janusz47, łącznie zmieniany 2 razy.
Suma oczek a liczba rzutów
Dziękuje za odpowiedź. Co do sposobu 2. Niech \(\displaystyle{ X_i}\) oznacza zmienna losowa odpowiadającą jednemu rzutowi kostką. \(\displaystyle{ E(X_i) = 3,5;\: \text{Var}(X_i)=\frac{91}{6}-3,5^2}\) .
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{n}S_n-E(X_i)}{\frac{Var(X_i)}{\sqrt{n}}}}\) ma standardowy rozkład normalny z CTG. Nie bardzo wiem co dalej.
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{n}S_n-E(X_i)}{\frac{Var(X_i)}{\sqrt{n}}}}\) ma standardowy rozkład normalny z CTG. Nie bardzo wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2018, o 20:21 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Suma oczek a liczba rzutów
\(\displaystyle{ \mu = E(X) = 800\cdot \frac{1}{6} \approx 133,3}\)
\(\displaystyle{ \sigma = SD(X) = \sqrt{800\cdot \frac{1}{6}\cdot \frac{5}{6}}\approx 10,541}\)
\(\displaystyle{ Pr (180 \leq X \leq 210) = Pr \left( \frac{180-133,333}{10,541} \leq Z \leq \frac{210 -133,333}{10,541} \right) \approx \Phi(7,2732) + \Phi(4,4272) - 1 \approx 0,9999952}\)
Program R
Proszę dodatkowo zbadać, jak sumy uzyskanych oczek na przykład \(\displaystyle{ n = 701, 750, 850, 900, 1000,}\) wpływają na wartość tego prawdopodobieństwa.
Na przykład dla \(\displaystyle{ n = 701}\)
Program R
\(\displaystyle{ \sigma = SD(X) = \sqrt{800\cdot \frac{1}{6}\cdot \frac{5}{6}}\approx 10,541}\)
\(\displaystyle{ Pr (180 \leq X \leq 210) = Pr \left( \frac{180-133,333}{10,541} \leq Z \leq \frac{210 -133,333}{10,541} \right) \approx \Phi(7,2732) + \Phi(4,4272) - 1 \approx 0,9999952}\)
Program R
Kod: Zaznacz cały
> p1 = pnorm((210 -133.333)/10.541)
> p1
[1] 1
p2= pnorm((180-133.333)/10.541)
> p2
[1] 0.9999952
> p = p1 + p2 - 1
> p
[1] 0.9999952
Na przykład dla \(\displaystyle{ n = 701}\)
Program R
Kod: Zaznacz cały
> p = pnorm((210-116.83)/9.8672)+pnorm((180-116.83)/9.8672) - 1
> p
[1] 1
Suma oczek a liczba rzutów
Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego rozwiązania. Mógłbyś proszę wyjaśnić co opisuje zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Z}\) i dlaczego ma taki rozkład?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Suma oczek a liczba rzutów
Doświadczenie losowe polegające na rzucie symetryczną kostką do gry modeluje rozkładem Bernoulliego o parametrach \(\displaystyle{ n}\) – ilość rzutów i \(\displaystyle{ p = \frac{1}{6}}\) – prawdopodobieństwo wypadnięcia \(\displaystyle{ i =1 \vee 2 \vee ... \vee 6}\) oczek w jednym rzucie.
Dla dużych liczb \(\displaystyle{ n}\) rozkład Bernoulliego przybliżamy rozkładem normalnym \(\displaystyle{ N(0,1)}\) .
Mówi o tym Integralne Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a.
Proszę zapoznać się z tym twierdzeniem.
Dla dużych liczb \(\displaystyle{ n}\) rozkład Bernoulliego przybliżamy rozkładem normalnym \(\displaystyle{ N(0,1)}\) .
Mówi o tym Integralne Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a.
Proszę zapoznać się z tym twierdzeniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Suma oczek a liczba rzutów
@Janusz447
Przypominam, że dla zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) o ciągłym rozkładzie z dystrybuantą \(\displaystyle{ F}\) :janusz47 pisze:\(\displaystyle{ Pr (180 \leq X \leq 210) = Pr \left( \frac{180-133,333}{10,541} \leq Z \leq \frac{210 -133,333}{10,541} \right) \approx \Phi(7,2732) + \Phi(4,4272) - 1 \approx 0,9999952}\)
- \(\displaystyle{ P\left(X_\text{min}\le X\le X_\text{max}\right)=F\left( X_\text{max}\right)-F\left( X_\text{min}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Suma oczek a liczba rzutów
\(\displaystyle{ Pr (180 \leq X \leq 210) = Pr \left( \frac{180-133,333}{10,541} \leq Z \leq \frac{210 -133,333}{10,541} \right) \approx \Phi(7,2732) - \Phi(4,4272) \approx 4,773321 \cdot 10^{-6}}\)
Program R
Dziękuję za przypomnienie.
Program R
Kod: Zaznacz cały
> pnorm(7.2732)-pnorm(4.4272)
[1] 4.77321e-06
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Suma oczek a liczba rzutów
@Janusz47
Poprzednio obliczyłeś prawdopodobieństwo tego, że trzeba wykonać \(\displaystyle{ 180\div210}\) rzutów kością do gry, aby suma oczek przekroczyła \(\displaystyle{ 700}\) .
Pierwsze prawdopodobieństwo wyniosło prawie \(\displaystyle{ 1}\) . Ponieważ popełniłeś błąd, to po korekcie wynosi ono prawie \(\displaystyle{ 0}\) .
Czy Cię te wartości nie niepokoją?
Przecież wartością oczekiwaną sumy oczek przy \(\displaystyle{ 200}\) rzutach kością jest właśnie \(\displaystyle{ 700}\) , a to oznacza, że prawdopodobieństwo przekroczenia tą sumą liczby \(\displaystyle{ 700}\) przy \(\displaystyle{ 200}\) rzutach jest równe \(\displaystyle{ 0,5}\) ?
Poprzednio obliczyłeś prawdopodobieństwo tego, że trzeba wykonać \(\displaystyle{ 180\div210}\) rzutów kością do gry, aby suma oczek przekroczyła \(\displaystyle{ 700}\) .
Pierwsze prawdopodobieństwo wyniosło prawie \(\displaystyle{ 1}\) . Ponieważ popełniłeś błąd, to po korekcie wynosi ono prawie \(\displaystyle{ 0}\) .
Czy Cię te wartości nie niepokoją?
Przecież wartością oczekiwaną sumy oczek przy \(\displaystyle{ 200}\) rzutach kością jest właśnie \(\displaystyle{ 700}\) , a to oznacza, że prawdopodobieństwo przekroczenia tą sumą liczby \(\displaystyle{ 700}\) przy \(\displaystyle{ 200}\) rzutach jest równe \(\displaystyle{ 0,5}\) ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Suma oczek a liczba rzutów
Co jest nieprawdą? To stwierdzenie o prawdopodobieństwie przekroczenia liczby \(\displaystyle{ 700}\) przy \(\displaystyle{ 200}\) rzutach? Bo nie wiem w tym momencie, do czego się odnosisz.
Jakie jest w takim modelu prawdopodobieństwo, że po \(\displaystyle{ n}\) rzutach wypadnie co najmniej \(\displaystyle{ n}\) oczek? Powinno być równe 1, a tymczasem (sfora zbójców pędziła lasem)…
Rozkład liczby oczek uzyskanej po \(\displaystyle{ n}\) rzutach jest rozkładem wielomianowym z odpowiednimi parametrami.
Czy Ty nie widzisz, że jest to nonsens?janusz47 pisze:Doświadczenie losowe polegające na rzucie symetryczną kostką do gry modeluje rozkładem Bernoulliego o parametrach \(\displaystyle{ n}\) – ilość rzutów i \(\displaystyle{ p = \frac{1}{6}}\) – prawdopodobieństwo wypadnięcia \(\displaystyle{ i =1 \vee 2 \vee ... \vee 6}\) oczek w jednym rzucie.
Jakie jest w takim modelu prawdopodobieństwo, że po \(\displaystyle{ n}\) rzutach wypadnie co najmniej \(\displaystyle{ n}\) oczek? Powinno być równe 1, a tymczasem (sfora zbójców pędziła lasem)…
Rozkład liczby oczek uzyskanej po \(\displaystyle{ n}\) rzutach jest rozkładem wielomianowym z odpowiednimi parametrami.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Suma oczek a liczba rzutów
@Janusz47
Ja nie pytałem Ciebie o to, co jest prawdą, a co nie, tylko o to, czy nie zaniepokoiły Cię obliczone przez Ciebie prawdopodobieństwa, pierwsze błędne ze względów oczywistych, drugie lepsze, ale oba niezgodne z intuicją (przynajmniej moją).
Czyżbyś ty nie miał intuicji?
Ja nie pytałem Ciebie o to, co jest prawdą, a co nie, tylko o to, czy nie zaniepokoiły Cię obliczone przez Ciebie prawdopodobieństwa, pierwsze błędne ze względów oczywistych, drugie lepsze, ale oba niezgodne z intuicją (przynajmniej moją).
Czyżbyś ty nie miał intuicji?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Suma oczek a liczba rzutów
To akurat nie jest prawdą (choć niewiele się od niej różni). Każdej sumie z przedziału \(\displaystyle{ 200-699}\) odpowiada suma z przedziału \(\displaystyle{ 701-1200}\) a dla sumy \(\displaystyle{ 700}\) pary nie ma.SlotaWoj pisze: Przecież wartością oczekiwaną sumy oczek przy \(\displaystyle{ 200}\) rzutach kością jest właśnie \(\displaystyle{ 700}\) , a to oznacza, że prawdopodobieństwo przekroczenia tą sumą liczby \(\displaystyle{ 700}\) przy \(\displaystyle{ 200}\) rzutach jest równe \(\displaystyle{ 0,5}\) ?
Suma oczek a liczba rzutów
A co powiecie na takie rozwiązanie:
Niech \(\displaystyle{ X_i}\) oznacza zmienną losową obrazującą liczbę wyrzuconych oczek w i-tym rzucie. Zmienne losowe \(\displaystyle{ X_i}\) są niezależne oraz:
\(\displaystyle{ EX_i=\sum_{i=1}^6 i\cdot\frac{1}{6}=3.5}\)
\(\displaystyle{ \sigma^2(X_i)=\sum_{i=1}^{6} i^2 \cdot \frac{1}{6}- 3.5^2 = \frac{35}{12}}\)
Zdefiniujmy sobie zmienną losową liczącą sumę wyrzyconych oczek \(\displaystyle{ S_n = \sum_{i = 1}^{n}X_i}\)
Prawdopodobieństwo, którego szukamy to:
\(\displaystyle{ P(S_{190}<700)-P(S_{210}<700)}\)
Z CTG wiemy, że zmienna losowa \(\displaystyle{ \frac{\frac{S_n}{n} - E(X_n)}{\frac{\sigma}{\sqrt{n}}} \sim N(0,1)}\)
gdy \(\displaystyle{ n}\) dąży do nieskończoności. Zatem poszukiwane prawdopodobieństwo możemy zapisać jako:
\(\displaystyle{ P(S_{190} < 700)-P(S_{210}<700) = P\left(\frac{\frac{S_{190}}{190} - 3.5}{\frac{ \sqrt{\frac{35}{12}}}{\sqrt{190}}} < \frac{\frac{700}{190}-3.5}{\frac{ \sqrt{\frac{35}{12}}}{\sqrt{190}}}\right) - P\left(\frac{\frac{S_{210}}{210} - 3.5}{\frac{ \sqrt{\frac{35}{12}}}{\sqrt{210}}} < \frac{\frac{700}{210}-3.5}{\frac{ \sqrt{\frac{35}{12}}}{\sqrt{210}}}\right) =\Phi(1.486784)-\Phi(-1.414214) = 0.8528144}\)
Niech \(\displaystyle{ X_i}\) oznacza zmienną losową obrazującą liczbę wyrzuconych oczek w i-tym rzucie. Zmienne losowe \(\displaystyle{ X_i}\) są niezależne oraz:
\(\displaystyle{ EX_i=\sum_{i=1}^6 i\cdot\frac{1}{6}=3.5}\)
\(\displaystyle{ \sigma^2(X_i)=\sum_{i=1}^{6} i^2 \cdot \frac{1}{6}- 3.5^2 = \frac{35}{12}}\)
Zdefiniujmy sobie zmienną losową liczącą sumę wyrzyconych oczek \(\displaystyle{ S_n = \sum_{i = 1}^{n}X_i}\)
Prawdopodobieństwo, którego szukamy to:
\(\displaystyle{ P(S_{190}<700)-P(S_{210}<700)}\)
Z CTG wiemy, że zmienna losowa \(\displaystyle{ \frac{\frac{S_n}{n} - E(X_n)}{\frac{\sigma}{\sqrt{n}}} \sim N(0,1)}\)
gdy \(\displaystyle{ n}\) dąży do nieskończoności. Zatem poszukiwane prawdopodobieństwo możemy zapisać jako:
\(\displaystyle{ P(S_{190} < 700)-P(S_{210}<700) = P\left(\frac{\frac{S_{190}}{190} - 3.5}{\frac{ \sqrt{\frac{35}{12}}}{\sqrt{190}}} < \frac{\frac{700}{190}-3.5}{\frac{ \sqrt{\frac{35}{12}}}{\sqrt{190}}}\right) - P\left(\frac{\frac{S_{210}}{210} - 3.5}{\frac{ \sqrt{\frac{35}{12}}}{\sqrt{210}}} < \frac{\frac{700}{210}-3.5}{\frac{ \sqrt{\frac{35}{12}}}{\sqrt{210}}}\right) =\Phi(1.486784)-\Phi(-1.414214) = 0.8528144}\)