Rachunek prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ewelina676
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 29 cze 2017, o 14:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: ewelina676 »

1)Ile elementów może mieć dowolne skończone sigma ciało? W szczególności, czy istnieje sigma ciało złożone z 12 elementów?
2)Zmienne losowe X oraz Y podlegają rozkładowi jednostajnemu na odcinku [0, 1] i są niezależne.. Znajdź rozkład zmiennej
losowej X + Y .
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Re: Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: Spektralny »

1. Każde \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało ma albo \(\displaystyle{ 2^n}\) elementów dla pewnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) (było na forum) albo co najmniej continuum elementów. Istotnie, jeżeli jest ono nieskończone to ma ono przeliczalnie wiele elementów parami rozłącznych. Liczba sum podrodzin takiej rodziny wynosi continuum.

2. Oczywiście można próbować wyznaczać to z definicji. Warto potraktować to ćwiczenie na zastosowanie splotu; istotnie rozkład jednostajny ma gęstość \(\displaystyle{ f}\), więc rozkład sumy dwóch niezależnych zmiennych ma rozkład zadany przez splot \(\displaystyle{ f\ast f}\):
  • \(\displaystyle{ (f\ast f)(t)=\int\limits_{-\infty}^\infty f(t-\tau)f(\tau) {\rm d}\tau.}\)
Po dokonaniu odpowiednich rachunków, gęstość szukanej zmiennej losowej to
  • \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{lcl} t & 0 < t < 1 \\
    2-t & 1 \leqslant t < 2 \\
    0 & \text{wpp.}
    \end{array}\right.}\)
ewelina676
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 29 cze 2017, o 14:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Re: Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: ewelina676 »

Dziękuję za pomoc , podałam podobne uzasadnienie zadania 1 na zajęciach i prowadzący powiedział ze to go nie przekonuje.
ODPOWIEDZ