Z badan genealogicznych wynika, ze kobieta jest nosnikiem hemofilii z prawdopodobienstwem
p. Jezeli kobieta jest nosnikiem hemofilii, to kazdy jej syn dziedziczy te chorobe
z prawdopodobienstwem 0,5. Kobieta, która nie jest nosnikiem hemofilii rodzi zdrowych synów.
Obliczyc prawdopodobienstwo, ze a) pierwszy syn bedzie zdrowy; b) drugi syn bedzie zdrowy,
jesli pierwszy syn jest zdrowy, c) kobieta nie jest nosnikiem hemofilii, jesli dwaj pierwsi synowie
sa zdrowi.
\(\displaystyle{ A_{1}}\) - kobieta nosicielką hemofilii \(\displaystyle{ =p}\)
\(\displaystyle{ A_{2}}\) - kobieta nie jest nosicielką hemofilii \(\displaystyle{ =1-p}\)
i co dalej?
Prawdopodobieństwo całkowite - osoba z hemofilią
Prawdopodobieństwo całkowite - osoba z hemofilią
a) \(\displaystyle{ B _{1} =(1-p) \cdot 0,5}\)
b) \(\displaystyle{ P(B _{2} |B _{1})}\)? \(\displaystyle{ B_{2}=}\)?
b) \(\displaystyle{ P(B _{2} |B _{1})}\)? \(\displaystyle{ B_{2}=}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 22229
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite - osoba z hemofilią
No to dalej już tylko tak: \(\displaystyle{ P(C_1)P(B_1|C_2)=p(1-p)\cdot 0.25}\), \(\displaystyle{ P(D_{42})=1-P(E_7)}\)
To oczywiście żart. Myślisz, że ktoś zgadnie czym jest \(\displaystyle{ B_1}\) i \(\displaystyle{ B_2}\)?
To oczywiście żart. Myślisz, że ktoś zgadnie czym jest \(\displaystyle{ B_1}\) i \(\displaystyle{ B_2}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite - osoba z hemofilią
Na przykład c)
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie " kobieta ma dwóch zdrowych synów".
\(\displaystyle{ B}\) - zdarzenie " kobieta jest nośnikiem hemofilii".
Ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(B^{c}|A) = \frac{P(B^{c} \cap A)}{P(A)} = \frac{P(B^{c} \cap A)}{P(B^{c} \cap A)+ P(B \cap A)}.}\)
\(\displaystyle{ P(B^{c} \cap A)= P(B^{c})\cdot P(A|B^{c}) = (1- p)\cdot 1 = (1-p)}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap A) = P(B)\cdot P(A|B) = p\cdot \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(B^{c}|A) = \frac{1 - p }{1- p +\frac{1}{4}p}= \frac{1 - p}{1 -\frac{3}{4}p}.}\)
Jeżeli zdrowi są dwaj synowie (nie są roznosicielami hemofili), to należy spodziewać się w \(\displaystyle{ \frac{1 - p}{1 -\frac{3}{4}p} \cdot 100\%}\) ogólnej liczby przypadków, że ich matka też nie jest roznosicielką tej choroby.
\(\displaystyle{ A}\) - zdarzenie " kobieta ma dwóch zdrowych synów".
\(\displaystyle{ B}\) - zdarzenie " kobieta jest nośnikiem hemofilii".
Ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(B^{c}|A) = \frac{P(B^{c} \cap A)}{P(A)} = \frac{P(B^{c} \cap A)}{P(B^{c} \cap A)+ P(B \cap A)}.}\)
\(\displaystyle{ P(B^{c} \cap A)= P(B^{c})\cdot P(A|B^{c}) = (1- p)\cdot 1 = (1-p)}\)
\(\displaystyle{ P(B \cap A) = P(B)\cdot P(A|B) = p\cdot \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(B^{c}|A) = \frac{1 - p }{1- p +\frac{1}{4}p}= \frac{1 - p}{1 -\frac{3}{4}p}.}\)
Jeżeli zdrowi są dwaj synowie (nie są roznosicielami hemofili), to należy spodziewać się w \(\displaystyle{ \frac{1 - p}{1 -\frac{3}{4}p} \cdot 100\%}\) ogólnej liczby przypadków, że ich matka też nie jest roznosicielką tej choroby.