Zmienna losowa X ze stałą c
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 30 sty 2017, o 18:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma następujący rozkład:
\(\displaystyle{ P(X=k)=2 \cdot c^{k}}\) , dla \(\displaystyle{ k=2,3,4...}\)
a) wyznacz stałą \(\displaystyle{ c}\)
b) obliczyć \(\displaystyle{ P(4 \le X \le 9)}\)
c) obliczyć \(\displaystyle{ E(X)}\)
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki.
\(\displaystyle{ P(X=k)=2 \cdot c^{k}}\) , dla \(\displaystyle{ k=2,3,4...}\)
a) wyznacz stałą \(\displaystyle{ c}\)
b) obliczyć \(\displaystyle{ P(4 \le X \le 9)}\)
c) obliczyć \(\displaystyle{ E(X)}\)
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 09:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Zmienna losowa X ze stałą c
Wskazówka: \(\displaystyle{ X}\) jest zmienną losową dyskretną. Jaką własność mają prawdopodobieństwa przyjmowania poszczególnych wartości. Taką globalną. Bo że są to liczby z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\), doskonale wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 30 sty 2017, o 18:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
Chodzi o to, że mają sumę równą 1?szw1710 pisze:Wskazówka: \(\displaystyle{ X}\) jest zmienną losową dyskretną. Jaką własność mają prawdopodobieństwa przyjmowania poszczególnych wartości. Taką globalną. Bo że są to liczby z przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\), doskonale wiem.
Mam rozwiązany podobny przykład z tym, że dla k=1,2,3.... i zastanawiam się nad tym, czy metoda w obu przypadkach jest taka sama.
Zmienna losowa X ze stałą c
O właśnie, o to chodziło. Skoro nie widzę metody to trudno mi powiedzieć czy proponowana przeze mnie jest identyczna. Skorzystaj więc z mojej wskazówki.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 30 sty 2017, o 18:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
Mam pytanie, czy mogę potraktować tą sumę jako szereg zbieżny, a pierwszy element jako \(\displaystyle{ 2c^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ q=c}\)? Stąd wyliczam:\(\displaystyle{ c _{1}= \frac{1}{2}}\) oraz\(\displaystyle{ c _{2}=-1}\) a później odrzucam wartość -1?
Czy to kompletnie nie tak?
Czy to kompletnie nie tak?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2017, o 20:33 przez gvntle, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
a)
Z definicji rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej dyskretnej
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{\infty}2c^{k} =1}\)
\(\displaystyle{ |c|<1.}\)
Proszę znaleźć sumę tego nieskończonego szeregu geometrycznego i porównać z \(\displaystyle{ 1.}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot \frac{c^2}{1- c} = 1}\)
\(\displaystyle{ c = ...}\)
Odp: \(\displaystyle{ c = \frac{1}{2}.}\)
b)
\(\displaystyle{ Pr( 4\leq X \leq 9) = F(9) - F(4),}\)
gdzie
funkcja rozkładu (dystrybuanta)
\(\displaystyle{ F(k) = \sum_{i: i\leq k}\left( \frac{1}{2}\right)^{i}.}\)
c)
Wartość oczekiwana zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)
\(\displaystyle{ E(X)= \sum_{k=2}^{\infty}2 k\cdot \left(\frac{1}{2}\right)^{k}=...}\)
Odp: \(\displaystyle{ E(X) = 7.}\)
Z definicji rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej dyskretnej
\(\displaystyle{ \sum_{k=2}^{\infty}2c^{k} =1}\)
\(\displaystyle{ |c|<1.}\)
Proszę znaleźć sumę tego nieskończonego szeregu geometrycznego i porównać z \(\displaystyle{ 1.}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot \frac{c^2}{1- c} = 1}\)
\(\displaystyle{ c = ...}\)
Odp: \(\displaystyle{ c = \frac{1}{2}.}\)
b)
\(\displaystyle{ Pr( 4\leq X \leq 9) = F(9) - F(4),}\)
gdzie
funkcja rozkładu (dystrybuanta)
\(\displaystyle{ F(k) = \sum_{i: i\leq k}\left( \frac{1}{2}\right)^{i}.}\)
c)
Wartość oczekiwana zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\)
\(\displaystyle{ E(X)= \sum_{k=2}^{\infty}2 k\cdot \left(\frac{1}{2}\right)^{k}=...}\)
Odp: \(\displaystyle{ E(X) = 7.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 30 sty 2017, o 18:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
Policzyłam \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), niemniej jednak mam dalej problem z podpunktem c, ponieważ wychodzi mi \(\displaystyle{ E(X)=4}\). Czy mógłby Pan pokazać, jak doszedł do tej liczby?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2017, o 09:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} n\cdot 2\cdot a^{n} = \frac{2}{(1-a)^2}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty}n\cdot 2 a^{n} = \frac{2}{(1-a)^2} -1\cdot 2 a^{1}.}\)
Proszę podstawić \(\displaystyle{ a = \frac{1}{2}.}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty}n\cdot 2 a^{n} = \frac{2}{(1-a)^2} -1\cdot 2 a^{1}.}\)
Proszę podstawić \(\displaystyle{ a = \frac{1}{2}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 30 sty 2017, o 18:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
Skąd bierze się ta zależność po znaku"="?
Chciałabym zrozumieć metodę rozwiązywania, nie tylko zrobić samo zadanie.
Rozumiem, że tam powinno być jakieś różniczkowanie, ale jakiego wzoru?
Chciałabym zrozumieć metodę rozwiązywania, nie tylko zrobić samo zadanie.
Rozumiem, że tam powinno być jakieś różniczkowanie, ale jakiego wzoru?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
a możejanusz47 pisze:\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} n\cdot 2\cdot a^{n} = \frac{2}{(1-a)^2}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty}n\cdot 2 a^{n} = \frac{2}{(1-a)^2} -1\cdot 2 a^{1}.}\)
Proszę podstawić \(\displaystyle{ a = \frac{1}{2}.}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} n\cdot 2\cdot a^{n} = \frac{2a}{(1-a)^2}}\)
i
\(\displaystyle{ E(X)=3}\)
Można bez różniczkowania:
Ukryta treść:
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
Istotnie, zaczyna się od \(\displaystyle{ k=2}\)janusz47 pisze:Z podanej treści zadania rozkład zaczyna się do\(\displaystyle{ k=2}\) a nie od \(\displaystyle{ k = 1.}\)
\(\displaystyle{ P(2)= \frac{1}{2}\\
P(3)= \frac{1}{2^2}\\
...\\
P(n)= \frac{1}{2^{n-1}} \wedge n \in \NN \setminus \left\{ 0,1\right\}}\)
Dlatego
\(\displaystyle{ E(X)= \sum_{k=2}^{ \infty } kP(k)=3}\)
co pokazałem w poprzednim poscie:
kerajs pisze:Można bez różniczkowania:Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Zmienna losowa X ze stałą c
Sprawdźmy granicą \(\displaystyle{ n-}\) tej sumy częściowej.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} 2\cdot 2^{-n-1}[ -2n +3\cdot 2^{n} -4]= \lim_{n\to \infty}2^{-n}[-2n +3\cdot 2^{n} - 4] = \lim_{n\to \infty} \left( -\frac{2n}{2^{n}}+ 3 -\frac{4}{2^{n}}\right) = 0 +3 +0 = 3.}\)
Masz rację.
Dzięki!
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} 2\cdot 2^{-n-1}[ -2n +3\cdot 2^{n} -4]= \lim_{n\to \infty}2^{-n}[-2n +3\cdot 2^{n} - 4] = \lim_{n\to \infty} \left( -\frac{2n}{2^{n}}+ 3 -\frac{4}{2^{n}}\right) = 0 +3 +0 = 3.}\)
Masz rację.
Dzięki!