z partii o wadliwości 0,36 pobrano 100 sztuk. jakie jest prawdopodobienstwoże zepsuje sie:
a)40 sztuk
b)40 do 50 sztuk
pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc:)
zadanie o wadliwosci
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
zadanie o wadliwosci
a) \(\displaystyle{ {100 \choose 40}\left(\frac{9}{25}\right)^{40}\left(\frac{16}{25}\right)^{60}}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{k=40}^{50}{100 \choose k}\left(\frac{9}{25}\right)^{k}\left(\frac{16}{25}\right)^{100-k}}\)
b) \(\displaystyle{ \sum_{k=40}^{50}{100 \choose k}\left(\frac{9}{25}\right)^{k}\left(\frac{16}{25}\right)^{100-k}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mińsk mazowiecki
- Podziękował: 1 raz
zadanie o wadliwosci
dzięki za pomoc ale babka od matematyki powiedziala zebym lepiej zrobil z rozkładu poissona a nie bernoulliego.Z Poissonem sobie poradzilem jakoś:)