Warunkowa wartość oczekiwana
Warunkowa wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ (\Omega,\mathcal{A},P)}\)-przestrzeń probabilistyczna, \(\displaystyle{ X}\)-zmienna losowa całkowalna, \(\displaystyle{ \mathcal{F} \subset \mathcal{A}}\)-\(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało. Jak udowodnić, że jeżeli zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) jest \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\)-mierzalna, to \(\displaystyle{ E(X|\mathcal{F})=X}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Warunkowa wartość oczekiwana
Ponieważ:
\(\displaystyle{ X}\) jest \(\displaystyle{ \mathcal{F}-}\) mierzalna
i
\(\displaystyle{ \int_{\mathcal{A}} X dP = \int_{\mathcal{A}} E(X|\mathcal{F})dP, \ \ \mathcal{A}\in \mathcal F,}\)
więc
\(\displaystyle{ E(X|\mathcal{F}) = X.}\)
\(\displaystyle{ X}\) jest \(\displaystyle{ \mathcal{F}-}\) mierzalna
i
\(\displaystyle{ \int_{\mathcal{A}} X dP = \int_{\mathcal{A}} E(X|\mathcal{F})dP, \ \ \mathcal{A}\in \mathcal F,}\)
więc
\(\displaystyle{ E(X|\mathcal{F}) = X.}\)
Warunkowa wartość oczekiwana
Czemu gdy, \(\displaystyle{ X}\) nie jest \(\displaystyle{ \mathcal{F}}\)-mierzalne nie można tak zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Warunkowa wartość oczekiwana
Dlatego, że wtedy ta równość nie zachodzi. Bo zgodnie z twierdzeniem Randona- Nikodyna, warunkowa wartość oczekiwana \(\displaystyle{ E(X|\mathcal{F})}\) jest jednoznacznie określona tylko do zbiorów miary\(\displaystyle{ P-zero}\) (p.w.P).
Jnaczej mówiąc, za \(\displaystyle{ E(X|\mathcal{F})}\) można przyjąć dowolną \(\displaystyle{ \mathcal{F}-}\)mierzalną funkcję \(\displaystyle{ f(\omega),}\) nazywaną wariantem wartości oczekiwanej, dla której
\(\displaystyle{ Q(\mathcal {A}) = \int_{\mathcal{A}}f(\omega) dP , \ \ \mathcal{A} \in \mathcal{F}.}\)
Jnaczej mówiąc, za \(\displaystyle{ E(X|\mathcal{F})}\) można przyjąć dowolną \(\displaystyle{ \mathcal{F}-}\)mierzalną funkcję \(\displaystyle{ f(\omega),}\) nazywaną wariantem wartości oczekiwanej, dla której
\(\displaystyle{ Q(\mathcal {A}) = \int_{\mathcal{A}}f(\omega) dP , \ \ \mathcal{A} \in \mathcal{F}.}\)