Wykazać twierdzenie.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Wykazać twierdzenie.

Post autor: pawlo392 »

Mamy przestrzeń probabilistyczną. Wiemy, iż :
\(\displaystyle{ ( A \cap B ) \cup (B \cap C)=B}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1/8}\)
\(\displaystyle{ P(C)=1/6}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap C)=1/24}\).
Pokazać, że \(\displaystyle{ P(B) \le 1/4}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Wykazać twierdzenie.

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ \mathbf{P}(B)=\mathbf{P}(B \cap (A \cup C))\le \mathbf{P}(A \cup C)=\frac{1}{8}+\frac{1}{6}-\frac{1}{24}=\frac{1}{4}}\)
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Wykazać twierdzenie.

Post autor: pawlo392 »

Tracę wiarę w siebie.. Dziękuje.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Wykazać twierdzenie.

Post autor: Premislav »

E tam, wyspałbyś się, to byś to zauważył. Zresztą zaobserwowałem coś takiego, że jeśli nie muszę rozwiązać danego zadania, to od razu lepiej mi idzie (może to kwestia braku presji).
ODPOWIEDZ